Lisede harem-selamlık: 45 cm’den fazla yaklaşmayın!

Mersin’deki bir lisede idare, kız ve öğrencilerin birbirlerine 45 cm’den fazla yaklaşmalarını yasakladı. Öğrenci velileri harem-selamlık uygulamasına tepki göstererek okulun önünde eylem yaptılar.

Mersin’de Nevit Kodallı Anadolu Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi’nde okul idaresi, kız ve erkek öğrencilerin birbirlerine 45 santimetreden daha fazla yaklaşmalarını yasakladı. Öğrenci velileri bu harem-selamlık uygulamasını protesto ettiler.

Nevit Kodallı Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi Müdürü İbrahim Tol, 2010-2011 eğitim yılının başlamasıyla birlikte, erkek ve kız öğrencileri sürekli sözlü şekilde uyararak, birbirlerine 45 santimetreden fazla yaklaşmamalarını söylüyordu.

İstanbul'da da teneffüste bahçeleri ayırdılar!
Dün de Mersin'de yaşanana benzer bir uygulamanın İstinye İmam Hatip Lisesi'nde de yapılmakta olduğu gündeme getirilmişti. Eğitim Sen İstanbul 3 No’lu Şube Başkanı Nebat Bukrek, Evrensel gazetesine yazdığı yazıda bu uygulamadan bahsetmişti. İlgili haber için:
Lisede kız ve erkekler teneffüste ayrı bahçelerde!

İdare bununla kalmadı. Kız ve erkek öğrencilerin yemekhaneleri ayrıldı, bölümleri arasına demir parmaklık konuldu.

DHA’ya konuşan bir öğrenci, okulda yaşananları şöyle aktardı: “Bu okula yeteneğimiz sayesinde geldik. Amacımız bilinçli birer sanatçı olmak. Ancak, bizi erkek ve kız diye ayırıyorlar. Bizler insanız. Okulda yemekhanelerimiz bile ayrıldı. Erkek ve kız öğrenciler birbiriyle konuşamıyor. Okul yurdunun içerisindeki erkek ve kızların kaldığı bölümler demir parmaklıklarla ayrıldı. Yurt binasının bir kapısı olmasına rağmen, erkekler sağ taraftan, kız öğrenciler sol taraftan içeri alınıyor. Eskiden bireysel aldığımız enstrüman derslerine bu sene 3 öğrenci birden giriyor. Okulda ud öğretmenimiz yokken, haftada iki saat olan din dersi için 3 öğretmen bulunuyor. psikolojimiz bozuldu. Çizme giymemiz bile okul idaresi tarafından yasaklandı. Etek giyen kız öğrenciler için sıraların önüne ek tahta yapıldı.”

Okul önünde eylem yaparak idarenin uygulamalarını protesto eden veliler ve öğrenciler, birbirlerinden 45 cm uzak durarak alkışlarla tepkilerini gösterdiler.

Okulda torunu okuyan, adını açıklamayan yaşlı bir kadın veli, aynı okulda 1954’te ilkokul olduğu dönemde çekilmiş kız- erkek öğrencileri bir arada gösteren fotoğrafı göstererek, "Sene 2011. Bu çağda bu kafa ile bir eğitim. Çok yazık" dedi.

Okul Müdürü İbrahim Tol bu konuda görüşmeyip, okuldan dışarı çıkmazken, eylem nedeniyle okula gelen Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürü İhsan Dağ ise soruları yanıtsız bıraktı.