AKP ile CHP'nin rant koalisyonu

İstanbul Beşiktaş'ta yeşil alan olarak tanımlanan arsaya dikilen Selenium Panorama gökdeleninin yapımında AKP ve CHP'nin ortak emeği bulunuyor.

soL (HABER MERKEZİ) AKP'nin gözde inşaat şirketlerinden Aşçıoğlu İnşaat tarafından İstanbul Beşiktaş'a dikilen Selenium Panorama gökdeleninin yapım süreci, ilginç bir uzlaşmaya dayanıyor. Görünüşe göre, yeşil alan olarak tanımlanan bir arsaya yapılan binanın yarattığı rantın büyüklüğü, AKP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile CHP'li Beşiktaş Belediyesi'nin uzlaşmasını sağlamış.

İnşaatı halen sürmekte olan Selenium Panorama, 13'üncü katından itibaren Boğaz manzarası olan 23 katlı bir lüks rezidans projesi. Proje, arsa sahibi Seren İnşaat ile müteahhit firma Aşçıoğlu İnşaat arasında yapılan ve tarafların projeye yarı yarıya ortak oldukları hasılat paylaşım sözleşmesine dayanıyor.

İşbirliğinin tarihi
Vatan gazetesinde yayınlanan habere göre, bugün üzerine gökdelen dikilmekte olan arsa, 1997 yılında, Başbakan Erdoğan'ın İBB Başkanı olduğu dönemde fuarcılık alanının tanınmış şirketlerinden Erem Uluslararası Tanıtım'a yaklaşık 4,8 milyon dolara satılmış.

Ardından, 2002 tarihinde, bu sefer Ali Müfit Gürtuna'nın İBB Başkanlığı döneminde yapılan tadilat ile arsanın bir kısmı yeşil alan yapılmış. Erem Uluslararası Tanıtım karara hukuki yoldan itiraz etti ve İstanbul 3. İdare Mahkemesi 26 Şubat 2004 tarihinde arsaya dair imar değişikliğini iptal etmiş.

Bu tarihten itibaren, arsaya görkemli bir gökdelen dikilmesini olanaklı kılacak yeni imar planı tadilatları yapılmış. İmar planına dair nihai karar 18 Mart 2005'te, İBB Meclisi'nden CHP'li üyelerin de onayıyla oybirliği ile geçmiş. Bu onaydan 11 gün sonra, arsa 7 milyon dolara Seren İnşaat'a satılmış.

Seren İnşaat'ın ortakları arasında Zeytinburnu Yat Limanı Zeyport'tan büyük rant sağlayan ve Başbakan Erdoğan'ın İstanbul İmam Hatip Lisesi'nden arkadaşı olan Mehmet Emin Erkan ve adı hayali ihracattan cinayete azmettirmeye kadar pek çok suça bulaşmış Erol Kohen'in eşi Sandra Kohen bulunuyor.

Nihayet 8 Temmuz 2005 tarihinde, gerekli son onay bu sefer CHP'nin elinde olan Beşiktaş Belediyesi'nden geçmiş. 14 gün sonra da Seren İnşaat ile Aşçıoğlu İnşaat arasında sözleşme imzalanmış. Gerçi proje ancak İBB'nin 19 Eylül 2005 tarihli kararının ardından yasal hale gelmiş, ancak herhalde taraflar İBB'nin alacağı karardan şüphe duymamışlar ki, sözleşmeyi imzalamak için kararın alınmasını beklememişler.

Fifti-fifti...
Selenium Panorama'nın metrekare fiyatları 3 bin 500 dolardan başlayıp, süperlüks çatı katı (penthouse) dairelerinde 7 bin dolara kadar çıkıyor. Projenin toplam hasılatının ise, sözleşmeye göre 28 milyon dolar olması, yani öngörülen yarı yarıya paylaşım çerçevesinde Seren ve Aşçıoğlu İnşaat şirketlerine 14'er milyon dolar bırakması bekleniyor.