Patiswiss'ten çıkan ders: Demek ki işçilere kulak vermek lazımmış!

Hakaretlerinin içine Migros'u da karıştıran patron gündem oldu, CEO'luktan istifa etti. Oysa şirketteki sendikalaşmaya çalışırken atılan işçiler, Tunaoğlu'nun nasıl biri olduğunu anlatmıştı.

Haber Merkezi

"Küflü çikolata" paylaşımı karşısında Patiswiss markasının hem patronu hem de CEO’su olan Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu paylaşımı yapan kişiye nezaket kurallarının neredeyse tamamen unutulduğu yanıtlar verdi, gündem oldu. 

Aslında Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu’nu sadece yorumlara gelen agresif tavırlarıyla değil, Patiswiss işçilerinin anlattıklarıyla daha önce tanımıştık. 

"Ankara’dan dünyaya gitme" iddiasında olan Patiswiss’in çalışanları sefalete giden yolda yaşadıkları baskı, mobbing ve düşük ücretin hikâyesini defalarca anlatmıştı. Öyle ki, işçiler Ocak ayında verdikleri demeçte şunları söylemişti:

“Patronumuz Elif Hanım egosu çok yüksek bir insan. Bunu anlamak için fabrikada çalışmaya gerek yok. İnternete biraz bakan biri bile anlar. Zamanında üretim alanına gelip işçilere bağırıp çağırdığına, azarladığına bizzat şahit oldum.”

Tüketiciyi tehdit etti

Öyle de oldu. Sosyal medya hesaplarında verdiği cevaplar tüm okları Tunaoğlu’na çevirdi.

Bir LinkedIn kullanıcısı, satın aldığı Patiswiss çikolatanın küflenmiş olduğunu ve son tüketim tarihinin geçmediğini belirten bir paylaşım yaptı.

Patiswiss patronu Tunaoğlu yaptığı yorumda, paylaşımı yapan tüketiciyi tehdit etti.

Ürünlerinin küflenmeyeceğini iddia eden Tunaoğlu, "Hadi doğru diyelim. Sen bence acil şekilde evindeki nem oranına falan baya bir bakmalısın.. Bir de linkedinde paylaşacak hiç başka içeriğinin olmaması ne acı" dedi.

karsi1.jpeg

Müşteri yorumu

"Haklısın pirim yapmak için bize baya ihtiyacı var herkesin. Baksana aşağıya 'çöp' falan yazanlara" ifadelerini kullanan Tunaoğlu, "marka karalama" ve "marka değeri düşürme" iddiasıyla dava açma tehdidinde bulunarak, "Bizim avukatların marka karalama, marka değeri düşürme vs'den neler isteyeceğinden herkes habersiz" dedi.

Tunaoğlu, tehdidini şu ifadelerle sürdürdü:

"Ayrıca!!!! Bize böyle bir durum olsa söyler telafisini istersin! Karşında senin dev MIGROS ve biz varız. Herkes ürünün öyle arkasındaki!

Haydi size kolay gelsin. Avukatlarımız iletişime geçecektir sizinle ama ben kendi işimi kendim çözmeyi severim..”

Tunaoğlu, tehdidine yönelik tepkilerin ardından paylaşımını sildi.

Yönetim kurulu başkanlığından istifa etti ama zaten patron

Bunun üzerine Tunaoğlu paylaşımını sildi ve “özür dileyen” bir paylaşım daha yaptı. Patiswiss’in resmi sosyal medya hesabından bir özür mesajı yayınlandı. Patron Tunaoğlu da "Sevgi ve saygılarımla" (Bu kez yazım yanlışı yapmamıştı) notuyla bu mesajı paylaştı.

Fakat önce Migros ardından Carrefour, Patiswiss ürünlerinin raflardan çekildiğini duyurdu.

Markanın tepetaklak gidişini özürlerle toparlayamayacağını anlayan patron Tunaoğlu bu sefer yönetim kurulu başkanlığı görevinden istifa ettiğini duyurdu.

Bu istifa muhtemelen gelen tepkileri durdurmak içindi çünkü Tunaoğlu zaten şirketin sahibi.

Sendikaya üye olduğu için işten çıkarılmıştı: “İlahi adalet”

Daha bu sene sendikaya üye olduğu için işten çıkarılan Ferdi orada geçen 4,5 yılını soL'a anlattı. Duruma ilişin ilk sözü şu oldu: “İlahi adalet!”

2021'de sendikalaşmaya karar verilmiş ancak süreç bir şekilde durmuştu. 2024 yılında sendikal faaliyetlerin yeniden başlamasıyla işçiler baskı görmeye başlamıştı. Süreci Ferdi şöyle anlatıyor:

“Örgütlenme aşamasındayken Elif Hanım’ın kardeşi Mustafa Bey bizi odalara çekti. e-devlet şifrelerimizi girerek, sendikaya üye olup olmadığımızı görmek istedi. Ben üye olduğumu söyledim. O gün içerisinde çalıştıktan sonra yeniden çağırdılar beni ve bir sonraki gün arabulucuyla görüşmemi söylediler. İşten çıkarılmıştım. Elif Hanım’ın kardeşi beni arayarak ‘sendikayı bulaştırmadan’ arabulucuyla görüşmem gerektiğini söyledi. İşten çıkarma gerekçesi olarak da ‘yemeklerini beğenmediğim ve yemekleri şikayet etmem’ gösterildi.”

4,5 senelik Patiswiss sürecinde psikolojisinin bozulduğunu anlatan Ferdi, “Patiswiss’ten sonra her şey daha düzeldi” diyor:

“İş hep negatif bir enerjinin bize yansıtıldığı bir yere dönmüştü. Ne yapsak yaptığımız şeyle ilgili üstümüze gelindiği için ne yapacağımızı bilmeyen bir haldeydik. Sürekli bir psikolojik baskı altında çalışıyorduk. Yöneticiler hakaret ediyordu, laf sokuyordu ve egolarını tatmin etmek için üstümüze geliyorlardı. Ayrıldıktan sonra en büyük kazanımım psikolojimin düzelmesi oldu. Çünkü çalıştığım süreçte psikolojik tedavi almaya başlamıştım.”

Hızla büyüdü

Sendikal hakları için mücadele veren Patiswiss işçisi, Tunaoğlu’na üç ayrı ödülü layık görmüştü. İşçilerden Tunaoğlu'na; "Kadın işçileri en inovatif sömüren patron", "Yılın en itici PR çalışması" ve "Sosyal medyada en hızlı laf yetiştiren patron ödülü" verilmişti.

İşçiler aynı zamanda Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu ile evli olan Karel firmasının kurucusu Ali Sinan Tunaoğlu'na hitaben, “Tunaoğlu ailesine soruyoruz, Karel’de işçiye hak olan sendika Patiswiss’te neden değil?” sorusunu sormuştu. Karel'in devlet firmalarıyla önemli ilişkiler kuran bir şirket olduğu biliniyor. 

Patiswiss'in 3 işletmesinde 2 sene önce toplamda 200'e yakın işçi çalışırken bugün 1000'den fazla çalışanı olduğu biliniyor. Hızlı bir şekilde büyüyen Patiswiss’in kazancının arkasında işçilerin emeği yatıyor.

Yüksek lisans tarihleri kafaları karıştırdı

Tunaoğlu'nun LinkedIn hesabındaki paylaşıma göre, 2011 yılında Hacettepe Üniversitesi’nde Endüstri Mühendisliği bölümünde yüksek lisans yapmış. 2013 senesinde de yüksek lisansını bitirmiş. Ancak Hacettepe Üniversitesi’nin sitesindeki bilgilere göre Tunaoğlu’nun yüksek lisansı o tarihler arasında yapmış olması soru işareti yarattı.

Sitedeki bilgiler şöyle:

“2004 yılında kurulmuş olan Hacettepe Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü, Beytepe Kampüsü'nde kendisine 2007 yılında tahsis edilen ve toplam 4 kat ve yaklaşık 900 m2 kullanım alanına sahip olan binasında hizmet vermektedir. 2012-2013 eğitim-öğretim yılı Bahar döneminde yüksek lisans eğitimine başlanmıştır.

Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun LinkedIn hesabı 

Hacettepe Üniversitesi'nin sitesinde yer alan bilgiler