Üretici fiyatlarında artış yüzde 32'yi geçti

TÜİK Ağustos ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 2,3, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,9 artış gösterirken üretici fiyatları rekor düzeyde artt: Aylık artış yüzde 6,6, yıllık artış ise yüzde 32,13 oldu. Üretici fiyatları, kurdaki değişiklikleri daha hızlı yansıtıyor. Üretici fiyatlarındaki artış Eylül ayında tüketici fiyatlarına kuvvetli bir…

Haber Merkezi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ağustos ayı enflasyon verilerini açıkladı. Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi (Yİ-ÜFE) hem aylık hem de yıllık bazda rekor düzeyde arttı. Temmuz ayına göre üretici fiyatları artışı yüzde 6,6 olurken, önceki yılın aynı ayına göre artış yüzde 32,13'e ulaştı. Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) artışı ise Yİ-ÜFE'ye göre "ılımlı" kaldı. TÜFE aylık bazda yüzde 2,3, yıllık bazda ise yüzde 17,9 artış gösterdi. 

Üretici fiyatlarının tüm beklentilerin üzerinde geldiği dikkat çekiyor. Eylül ayında Yİ-ÜFE'nin yansıması ve mevsimsel etkilerle TÜFE artışının daha yüksek olması, tüketici fiyat artışlarının yüzde 20'nin üzerine çıkması bekleniyor. 

İMALAT SANAYİ FİYATLARINDA HIZLI ARTIŞ

Yİ-ÜFE alt kalemlerinde imalat sanayi sektörlerinde fiyat artışlarının yüzde 33,29'a ulaştığı, tekstil (yüzde 35), kimya (yüzde 47), metal, otomotiv, makine (yüzde 40) gibi ithalat bağımlılığı yüksek sektörlerde ortalamanın üzerinde artışlar gerçekleştiği görülüyor. Üretici fiyatları artışının hem kur artışının yansımalarının sürmesi hem de dolaylı etkilerle Eylül ayında da devam etmesi bekleniyor. 

TÜKETİCİ FİYATLARI ARTIŞI GIDA, EĞİTİM GİBİ KALEMLERDEN GELEN OLUMLU KATKIYA RAĞMEN YÜZDE 18'E ULAŞTI

TÜİK verilerine göre Ağustos ayında Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 2,30, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,90'a ulaştı. 

Temmuz ayına göre en yüksek artış yüzde 5,85 ile çeşitli mal ve hizmetler grubunda olurken yıllık bazda en yüksek artış yüzde 23,76 ile ev eşyası grubunda görüldü. Aylık bazda ulaştırma, ev eşyası, konut, haberleşme yüksek artış görülen kalemler olarak dikkat çekerken yıllık bazda da gıda ve alkolsüz içecekler, konut yine yüksek artış gerçekleşen harcama grupları oldu. 

Gıda ve alkolsüz içecekler, eğitim, sağlık, giyim ve ayakkabı gibi kalemlerde mevsimsellik etkisi ya da dolaylı etkilerin tam yansımamış olması nedeniyle aylık fiyat artışlarının yüzde 1'in altında kaldığı ve tüketici fiyat artışını beklentilerin altında tuttuğu görülüyor. 

TÜFE'nin beklentilerin alt sınırında olduğu dikkat çekerken artışın önümüzdeki aylarda süreceği, özellikle Ağustos enflasyonunu aşağıya çeken eğitim, giyim-ayakkabı gibi kalemlerin de eklenmesiyle Eylül'de yüzde 20'yi aşacağı tahmin ediliyor.