Sendika uyardı: Skyland İstanbul şantiyesinde işçi katliamı yaşanabilir!

Şişli Seyrantepe'de yükselen Skyland İstanbul inşaatının şantiyesinde insanlık dışı koşullarda yaşayan ve çalışan işçiler, "Şantiyede her an bir işçi katliamı yaşanabilir" uyarısında bulundu. İnşaat İşçileri Sendikası'ndan yapılan açıklamada, "İnsan hayatının tehlikeye girmeyeceği barınma koşulları sağlansın" denildi.

Haber Merkezi

Şişil Seyrantepe'de Türk Telekom Arena Stadı yakınında yükselen Skyland İstanbul inşaatında çalışan işçiler, her an bir işçi katliamının yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu. 

İnşaat İşçileri Sendikası İnşaat-İş imzasıyla yayınlanan açıklamada, şantiyedeki işçilerin yaşama ve çalışma koşulları gözler önüne serildi. 

Uyarı niteliğindeki açıklamada, "Yaşanabilecek herhangi bir yangın tehlikesi anında yüzlerce işçinin bu dar koridorlarda sıkışıp kalarak izdiham yaşanması sonucu büyük bir işçi katliamının her an yaşanabileceği sinyalini vermekte" denildi. 

İŞTE O AÇIKLAMA

Sendikadan yapılan açıklamanın tamamı şöyle: 

"Geçtiğimiz günlerde işçi barakalarındaki elektrik kesintisi nedeniyle 1000’e yakın inşaat işçisinin, eyleme geçerek yolu trafiğe kapamasıyla gündeme geldi Skyland İstanbul şantiyesi. Fakat eyleme geçen inşaat işçilerinin tek sorunlarının elektrik kesintisi olmayıp; şantiyedeki en insanı ihtiyaçlar olan yemek sorunundan tutalım da, tuvalet, sıcak su ve banyo yetersizliğine kadar bir dizi talep çerçevesinde eyleme geçtikleri anlaşıldı.

Sendika üyesi işçi arkadaşlarımızın da bulunduğu Skyland İstanbul şantiyesinde eylem gecesi sendika yöneticisi arkadaşlarımızın yaptığı gözlemler de, bu taleplerin haklılığını gözler önüne seriyordu. Fakat şantiyedeki en can alıcı sorun; kuşkusuz 2000 işçinin farklı farklı odalarda kaldığı yerin 2 kat altındaki bodrum katındaki işçi yatakhaneleriydi. Havalandırma namına hiçbir tertibatın bulunmadığı yatakhanelerdeki sağlıksız koşulları bir tarafa koyacak olursak, yaklaşık 1.5–2 metre genişliğindeki koridorlara sıralanmış onlarca yatakhanenin içerisinde yaklaşık 2000 işçinin kalması, yaşanabilecek herhangi bir yangın tehlikesi anında yüzlerce işçinin bu dar koridorlarda sıkışıp kalarak izdiham yaşanması sonucu büyük bir işçi katliamının her an yaşanabileceği sinyalini vermekte.

Bu bağlamda, tüm basın ve kamuoyu önünde başta Skyland İstanbul yetkilileri olmak üzere tüm yetkilileri, insan sağlığını ve hayatını tehlikeye atan bu bodrum yatakhanelerinin derhal boşaltılmasını ve işçilere insani ve insan hayatının tehlikeye girmeyeceği barınma koşullarının sağlanması uyarısını yapıyoruz.

Aksi takdirde, Skyland İstanbul şantiyesinde işçi katliamına neden olabilecek böylesi bir ihmalin sorumlusu, başta Skyland İstanbul şantiyesi ve bu noktada uygun denetim yapmayan devlet yetkilileridir."