İzmir Senkromeç Fabrikası'nda kriz sürüyor, maaş alamayan 600 işçi zorunlu izinde!

İzmir Çiğli'de dişli ve senkromeç üretimiyle tanınan İzmir Senkromeç Fabrikası'nda en son geçen Nisan ayında maaş alan 600'e yakın işçi zor günler yaşıyor. Fabrikada örgütlü olan Birleşik Metal-İş Sendikası'ndan yapılan açıklamada, "İşçiler zorunlu izne çıkarıldı, işçilerin ve işyeri yönetiminin tek talebi, fabrikanın tekrar çalışması için hükümetin pek çok sermayedara…

Haber Merkezi

İzmir Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde dişli ve senkromeç üretimiyle tanınan İzmir Senkromeç Fabrikası'nda 600'e yakın işçi zor günler yaşıyor. En son geçen Nisan ayında 650 TL ödenen işçiler, o günden beri alacaklarını tahsil edemiyor. Fabrikada örgütlü DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'ndan yapılan açıklamada, fabrikanın içinde bulunduğu açmazdan çıkarılması ve işçilerin koşullarının düzeltilmesi için hükümete çağrıda bulunuldu. 

Birleşik Metal-İş Sendikası, fabrikada yaşanan krizle ilgili yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

"Senkromeç, bir süredir içine girdiği krizin etkisi ile işçi alacaklarını ödeyememe noktasına gelmiş, en son Nisan 2016 ayında işçilere 650 TL ödeme yapabilmiş ve sonrasında çalışanlarına herhangi bir ödeme yapamamıştır. Ücretlerin ödenmemesi, ham madde temininde yaşanan sıkıntılar, üretim için gerekli diğer maddelerin tedarik edilmesinde yaşanan problemler nedeniyle fabrika, 13 Mayıs 2016 tarihinden itibaren çalışamaz duruma gelmiş ve işçiler zorunlu izne çıkarılmıştır. Uzun süredir kredi ve teşvik almak için girişimlerde bulunan şirket yönetimine hükümetin kapıları duvar olmuş durumdadır. Özellikle, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra, belli sermaye gruplarına kredi ve teşvik sözü veren, uluslararası sermayeyi ülkede tutmak ve çekmek için tüm imkanlarını seferber eden hükümetin, yerli sermaye grubu olan Senkromeç yönetiminin taleplerini görmezden gelmesi oldukça düşündürücüdür."

FABRİKA YÖNETİM KURULU ÜYESİ İNTİHAR ETMİŞTİ

İzmir Senkromeç Fabrikası Yönetimi Kurulu Üyesi Erdal Siraçe, 7 Eylül'de fabrikada başına tabancayla tek el ateş ederek canına kıymıştı. Birleşik Metal-İş’in açıklamasında, Erdal Siraçe'nin bunalım nedeniyle intihar ettiği belirtilerek, "İşçilerin ve işyeri yönetiminin tek talebi, fabrikanın tekrar çalışması için hükümetin pek çok sermayedara sözünü verdikleri kredi olanaklarından faydalanmaktır” denildi.