Fatih'teki tekstil atölyelerinde 10 yaşında çocuklar çalıştırılıyor!

İstanbul Fatih’teki Küçükpazar semtinde neredeyse her atölyede, çalıştırılması yasak olan 10 ile 14 yaş arasındaki çocuklar çalıştırılıyor.

İstanbul Fatih’teki Küçükpazar semtinde merdivenaltı tekstil atölyelerinin çoğunda 10 ile 14 yaş arasındaki çocuklar çalıştırılıyor. Düşük ücret verildiği için genellikle Suriyeli sığınmacı ailelerin çocuklarının çalıştırıldığı atölyelerde ütü, paketleme gibi pek çok iş verilen çocukların aldığı ücret ise 400 liraya kadar düşüyor.

İş Kanunu’na göre 15 yaşın üstündeki çocuklar, yapacakları işler yönetmeliklerle belirlenmek üzere "genç işçi" şeklinde tanımlanarak çalıştırılabiliyor. 14-15 yaş aralığındaki çocuklar ise alanı oldukça daraltılmış hafif işlerde "çocuk işçi" sıfatıyla çalıştırılıyor. Ancak Fatih Küçükpazar semitndeki çocuk işçilerin yaşları 10 dolayında seyrediyor, yani yasa dışı çalıştırılıyorlar.

Hürriyet'ten Burak Coşan'ın haberine göre, Fatih Küçükpazar’daki atölyelerde çalıştırılan çocuklara verilen ücretler 400 liraya kadar düşebiliyor.

Haberde öne çıkan başlıklar şöyle:

"İŞTE ÇOCUK İŞÇİLER!"

“Yer Fatih, Küçükpazar semti. Süleymaniye Cami’nin arka sokakları. Burası yüzlerce göçmenin yıkık dökük evlerde yaşadığı, bir çoğunun da çalıştığı bir bölge. Eski evlerin arasından dar sokaklarda yürüdüğünüzde karşınıza Suriyeliler de çıkıyor, Pakistanlılar da. Iraklı da var Türkmen de. Bölge, bu göçmenler için bir iş merkezine dönüşmüş durumda. Semtte bulunan eski hanların genelinde ise tekstil atölyeleri var. Çakma çanta üreten de var, Irak’a giyim ihracatı yaptığını söyleyen de. ‘Merdivenaltı’ olarak adlandırılan bu işletmelerin çoğunda ‘çocuk işçi çalıştırılıyor’ iddiası üzerine biz de bölgeye gittik. 4-5 katlı apartman görünümlü büyük hanların içinde irili ufaklı onlarca tekstil atölyesi olduğunu gördük."

"SÜREKLİ ÇALIŞIYORLAR"

"Bu atölyelerin çoğunda ise iddiaların doğru olduğuna şahit olduk. Hanın eksi 1’inci katında gömlek üretimi yapan bir atölyedeyiz. İçeri giriyoruz. Havalandırması olmayan, camsız bir oda. Ortalama bir evin salonunun iki katı büyüklüğünde bir alanda yaklaşık 20-25 kişi çalışıyor. Birçok çalışan sigara içiyor. Çalışan Türk sayısı çok az. Genelde göçmenler var. Ancak odaya girdiğimizde tüm bu özellikler dışında ilk göze çarpan çalışan çocuk sayısının fazlalığı oluyor. Sadece bu atölye’de 10-14 yaşlarında 3 çocuk çalışıyor. Biri gömlek parçalarını ütülerken, diğerleri paketleme yapıyor. Çok hareketliler. Bir işi bitirip diğerine geçiyorlar. Çok iyi Türkçe bilmedikleri için sorularımıza cevap vermiyorlar. Bu çalışan çocuklardan biri ise Türk. Kaç yaşından olduğunu soruyoruz. Ancak cevap vermeden patronun bulunduğu odayı gösteriyor. 'Patronla konuş' diyor."