Yabancılar satışta, Türkiye tepetaklak gidiyor!

Yabancı yatırımcılar portföylerindeki Türkiye tahvillerini hızla azaltıyor. Yabancılar ellerinde tuttukları Türkiye'ye ait borç kağıtlarını son üç ayın en düşük seviyesine çekti. Düşüşün devam edeceği yorumları yapılıyor.

Yabancı yatırımcılar portföylerindeki Türkiye tahvillerini hızla azaltıyor. Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun başlamasından sonra hızla Türkiye'den çekilmeye başlayan yabancılar, 20 Aralık'a kadar 532 milyon dolarlık tahvil satışı gerçekleştirdi. Önceki hafta yapılan 1,38 milyar dolarlık satışla birlikte, yabancıların ellerinde tuttuğu Türkiye tahvilinin değeri 53,8 milyar dolara indi. Bu, son üç ayın en düşük seviyesi.

Lirada değer kaybı sürüyor
Dolar karşısında yüzde 2,2 değer kaybederek 2,1406 seviyesine gerileyen liradaki aşınma da sürüyor. Dünkü hızlı değersizleşmeyle birlikte liranın bu yıl dolar karşısındaki gerilemesi yüzde 16'ya ulaştı. Bu, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'daki gelişmekte olan ülkeler arasında, Güney Afrika rand'ından sonraki en kötü performans.

İki yıllık gösterge tahvil faizi ise 17 baz puan (yüzde 0,17) artışla yüzde 9,73'e çıktı. Gösterge tahvil faizi bu yıl toplamda 358 baz puan artış kaydetti. Bloomberg verilerine göre bu da 20 gelişmekte olan ülke ekonomisi arasında, Brezilya'dan sonraki en kötü performans.

Borsa İstanbul'daki düşüşse dün itibarıyla, Ağustos'tan bu yana en büyük değer kaybıyla, yüzde 2,3'e ulaştı.

"Türkiye bundan sonra tepetaklak gider"
Bloomberg'den Selçuk Gokoluk ve Ksenia Goluchko'ya Türkiye ekonomisinin gidişatını değerlendiren, 4,5 milyar dolarlık varlık yönetim şirketi Kapital Varlık Yönetimi'nden Aleksey Belkin şunları söyledi: "İşler bundan sonra ancak tepetaklak gider. Türkiye piyasası yatırımcıların en büyük korkularını bir araya getirdi: siyasi belirsizlik ve cari açık."

Hükümet, cari açığın 2013 sonunda GSYH'nin yüzde 7,1'ine ulaşmasını öngörüyor.