Suriye'de ‘kaynağı belirsiz’ ölü sayıları hızla artıyor

Arap Birliği adına bir gözlemci ekibi yarın Suriye’ye gidecek. Batı kaynakları ise ülkedeki “muhalif” gruplardan aldıkları “ölü sayısı” rakamlarını her geçen gün artırıyor. İddiaya göre yalnızca bugün 19 sivil öldürüldü. Geçtiğimiz hafta başında da iki günde 250 sivilin öldürüldüğü iddia edildi.

Arap Birliği’nin Suriye’nin üyeliğini askıya almasının ardından varılan anlaşma sonucunda Birliğe bağlı bir gözlem ekibinin yarın Suriye’ye ulaşması bekleniyor. Sudanlı General Mustafa Dabi başkanlığındaki 30 kişilik gözlemci ekibi, Salı günü Şam, Hama ve İdlib kentlerini ziyaret ettikten sonra, çatışmaların yoğunlaştığı Humus’a geçecek. Arap Birliği heyetinin hastaneler, hapishaneler ve ıslahevlerini ziyaret etmesi bekleniyor.

“Kaynağı belirsiz” ölü sayıları arttıkça artıyor
Heyetin Suriye’yi ziyareti öncesinde, Batı basınının sürekli atıfta bulunduğu “kaynağı belirsiz” ölü sayılarında ciddi artışlar kaydediliyor. El Cezire bugün ülkede 19 sivilin öldürüldüğünü, bunlardan 18’inin Humus’ta gerçekleştirildiğini iddia etti.

Geçtiğimiz hafta başında ise kolluk güçleri tarafından iki gün içerisinde çeşitli kentlerde 250 kişinin öldürüldüğü öne sürülmüştü.

Bilindiği gibi Birleşmiş Milletler, Esad rejiminin mart başından bu yana ülkede 4000’in üzerinde sivili öldürdüğünü iddia etmişti. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi tarafından kasım sonunda yayımlanan “Suriye’de insan hakları ihlalleri” konulu raporda yer alan bilgilerin tamamı yurtdışında yaşayan “muhalif” kaynaklara dayandırılmıştı.

İnsan Hakları Konseyi raporunda mart ayı ile kasım sonu arasında ölenlerin sayısı 4000 olarak açıklanırken, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay 11 gün sonra yaptığı açıklamada rakamı 5000’e çıkartmıştı.

Özellikle Arap Birliği heyetinin ülkeye gelmesine saatler kala, bir kez daha büyük bir rakam enflasyonu olduğu gözleniyor. Bu arada muhalefet güçlerinin batı tarafından yaratılan ve tanınan sözcüsü Suriye Ulusal Konseyi, Arap Birliği’ne yönelik Humus’a ve Suriye hükümetinin askeri güç kullandığı bölgelere derhal temsilci yollama çağrısını yineledi. El Cezire, Suriye Ulusal Konseyi’nin yaptığı açıklamada “Gözlemcilerden Suriye’deki bütün sıcak bölgelere gitmelerini, buna olanak tanınmıyorsa çekilip, misyonlarına son vermelerini talep ediyoruz” dediğini aktardı.

Julie Lévesque: “Kimin öldürüldüğünü ve onları kimin öldürdüğünü bilmiyoruz”
Çarşamba günü Russia Today’e görüş veren Küreselleşme Araştırmaları Merkezi uzmanı Julie Lévesque, ölü sayılarıyla ilgili en önemli sorunun “bu rakamların kimden geldiğinin bilinmemesi” olduğunu vurguladı. Lévesque, “Sayıların büyük ölçüde Suriye yerel koordinasyon komitesi adlı tek bir örgütten geldiğini keşfettim. Bu insanların kim olduklarını bilmiyoruz” diye konuştu.

Suriye Yerel Koordinasyon Komiteleri adlı örgütün kim olduğu ve ölü sayılarının bildirilmesi konusundaki rolü için ilgili haberimize bakınız: Suriye'yle ilgili her duyduğunuza inanmayın

Lévesque iki günde 250 kişinin öldürüldüğü iddialarıyla ilgili sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kimlerin öldürüldüğünü ve onları kimlerin öldürdüğünü bilmiyoruz. Londra merkezli Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nün bir raporuna göre ülkede 17.000 silahlı adam bulunuyor. Bütün duyduğumuz hükümet güçlerinin barışçıl göstericilere karşı sert müdahalelerde bulunduğu. Ama protestocular arasında 17 bin silahlı adam varsa onların barışçıl olduğunu söyleyemeyiz.”

(soL-Dış Haberler)