Shell Nijerya ordusuna para yardımında bulunmuş

Dünyanın en büyük petrol tekellerinden Shell'in, 1990'lı yıllarda Nijer Deltası'nın kirletilmesine karşı mücadele veren çevre örgütleriyle mücadele için Nijerya ordusuna para aktardığı ortaya çıktı.

İngiltere-Hollanda ortaklığının sahip olduğu Shell'in, gerek çevre kirliliği gerekse de kimi mafyatik-paramiliter çetelerle olan ilişkileri biliniyordu. Nijer Deltası'nı uzun yıllar havadan ve denizden kirleten ve bunu reddetmeyen Shell'in bir başka "pis işi" daha ortaya çıktı. Guardian'ın haberine göre, Shell ile Nijerya ordusu 1990'lı yıllarda çevre kirliliği ile mücadele eden örgütlere ve kabilelere karşı sistematik olarak birlikte çalıştılar.

2009 yılında ortaya çıkan dökümanlar, Shell'in Nijerya ordusuna düzenli olarak para aktardığını ve şirkete karşı kimi köy ve kasabalara dönük saldırılara yardım ettiğini gösteriyor. Özellikle Ogoniland bölgesinde yoğunlaşan operasyonlarda, 1990'lı yıllar boyunca binlerce kişi öldürülmüş ve binlercesi de yaşadığı yeri terk etmek zorunda bırakılmıştı. 2009 yılında New York'taki federal mahkemede yargılanan Shell, 1995 yılında yazar Ken Saro-Wiwa ve öteki Ogoni kabilesi liderlerinin öldürülmesinde devletle işbirliği yapmakla suçlanıyordu. Shell, bölgede yaşayan 8 aileye 15,5 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

Konuyla ilgili haberlerimizi okumak için tıklayınız:

Shell cinayeti ortaya çıktı

Ülke emperyalist şirketlerin kıskacında

1994 yılında Shell'in yazdığı bir mektupta, ordunun bir kamyonu geri alabilmesi için özel bir birliğe yardım yapıldığı belirtiliyordu. Bu eylem sonucunda 1 kişi ölmüş ve 2 kişi yaralanmıştı. Shell'e göre yardım, "Gelecekteki görevlerdeki olumlu eğilimlerin sürmesi için gösterilmiş bir minnettarlık ve motivasyon"du.

Şirketin o dönemdeki Nijerya şefi Brian Anderson'a göre ise, Shell Ogonilere dönük herhangi bir askeri operasyona dahil olmamış, operasyonlara finansal veya lojistik herhangi bir destek sağlamamıştı. Bununla birlikte, şirketin orduya iki özel durumda ödeme yaptığını kabul etmişti.

Son yıllarda, özellikle uluslararası kimi örgütler Shell'in Nijer Deltası'ndaki suçlarını mahkemelere taşıyorlar. Geçtiğimiz aylarda, Britanya'daki bir mahkemede, Shell'in Nijerya şubesi SPCD, Bodo yakınlarında gerçekleşen ve 69 bin insanın yaşamını doğrudan etkileyen iki sızıntıdaki sorumluluğunu kabul etti.

(soL - Dış Haberler)