Muhalifler, katliam çağrısı yaptıkları kenti ele geçirdiler

Muhalifler, Kaddafi yanlısı siyahi Libyalılar'ın yaşadığı Taverga'yı "yeryüzünden silmekle" tehdit ediyordu... ve Taverga'yı ele geçirdiler. Kentte ne yaşandığı henüz tam olarak bilinmiyor.

Libya'da Misrata yakınlarındaki Taverga kentinin, muhalifler tarafından ele geçirildiği haberleri geliyor. Fakat kentte ne yaşandığı henüz bilinmiyor. Oysa bir katliam yaşanmış olması çok olası. Çünkü Taverga'da Kaddafi tarafında savaşan siyahi Libyalı nüfus çoğunluktaydı ve muhalifler, Taverga'ya karşı ırkçı katliam sloganları atıyordu.

Daha önce Wall Street Journal gazetesine konuşan muhalif komutan İbrahim el Hablus, kendi askerleri kenti ele geçirdiğinde Taverga'daki herkesin bu kenti terk etmesi gerektiğini söyleyerek, "Eşyalarını toplamalılar. Artık Taverga olmayacak, sadece Misrata olacak" demişti.

Taverga'nın muhalifler tarafından alınmasına dair batı medyasında pek fazla ayrıntı yer almadı. Ancak El Cezire'nin haberindeki görüntülerde, kentte en azından bir büyük binanın alev alev yanmakta olduğu görülüyordu. Bir kamyonetin arkasına yüklenmiş esirlerin yakından görüntülenmesine ise muhalif askerler izin vermedi.

Kentte gerçekte neler yaşandığına dair haberler yapılması, aradan geçen zamanla birlikte giderek zorlaşacak. Muhaliflerin kentteki muhtemel katliam izlerini silmeye çalışacaklarını tahmin etmek zor değil.

Misrata'dan 15 kilometre uzaklıktaki Taverga'da, siyahi Libyalılar yaşıyordu. Eskiden beri Libya'da ırkçı ayrımcılığa maruz kalan bu nüfus, haklarını kendilerine veren tek yönetim olduğu için Kaddafi yönetiminden yana tavır alıyor. Bu nedenle de Misrata ile Taverga arasında büyük bir çatışma vardı. Kaddafi güçleri, uzun zaman önce kentteki sivil nüfusun büyük kısmını boşaltarak daha içerilerdeki kamplara yerleştirmişti.

Daha önce basına demeç veren bazı muhalif komutanlar, Tavergalılar'ı bir daha Misrata'da çalışmak, yaşamak, hatta çocuklarını okumaya göndermekten men etmek gibi aşırı önlemlerden bahsediyordu. Misrata-Taverga yolu üzerinde Kaddafi yanlısı duvar yazıları silinerek, yerlerine "Köleleri, kara derilileri temizleme taburu" gibi sloganlar yazıldığı görülüyordu.

(soL - Dış Haberler)