Katar Dünya Kupası inşaatlarında çalışan göçmen işçiler, ölümü bekliyor

Katar'da 2022 yılında yapılacak Dünya Kupası için yapılan inşaatlarda çalışan göçmen işçilere, son 13 ay içinde maaşlarının yatırılmadığı belirtildi.

Dünya Kupası organizatörlerinin kalacağı lüks ofisleri, stadyumları inşa eden işçiler, maaşlarını alamadıklarını söyledi.

Doha'daki Futbol Kulesi olarak da bilinen Al Bidda gökdeleninin 38 ve 39. katlarındaki ofisleri Dünya Kupası Organizasyon Komitesi üyeleri kullanıyor ve binanın Sri Lanka, Nepal ve Hint kökenli işçilerce yapıldığı biliniyor. İşçiler son 13 ayda hiç maaş alamadıklarını belirtiyor.

El yapımı İtalyan mobilyaları, pahalı camlar ile döşenmiş, lüks ofislerin maliyetinin 2,5 milyon Sterlin olduğu, öte yandan aylardır maaşlarını alamayan işçilerin günlük ücretinin ise yalnızca 6 Sterlin olduğu biliniyor.

Bu yılın sonuna dek, dünyanın yoksul ülkelerinden Dünya Kupası için planlanan altyapı çalışmalarında çalıştırılmak üzere birkaç yüz bin göçmen işçinin Katar'a getirilmesi planlanıyor. İmar programlarındaki yaklaşımın, işçi ölümlerini ve zorla çalıştırılma uygulamalarını arttıracağından endişe ediliyor.

Bir imar projesinde 1 yıllık alacağı olan bir işçi "Dünya Kupası için ne kadar harcadıklarını bilmiyorum, yalnızca kendi ücretimi istiyorum, çalışıyoruz ancak maaşımızı alamıyoruz, hükümet ve şirketler sadece paralarını düşünüyorlar" diyor.

Göçmen işçiler, Katar'ın kendi çalışma standartlarını da ihlal edecek şekilde bir odada 7 kişi kalıyor, kötü ranzalarda, kirli yataklarda uyuyor. Çalıştıkları firmanın(Lee Ticaret) batmasının ardından, gerekli evraklara sahip olmadan çalıştırılan işçiler, hapis korkusuyla yaşıyor ve bunu bilen diğer şirketler kendilerini saat ücretlerini daha da düşürerek çalıştırıyor.

Uluslararası Af Örgütü'nün Katar Başbakanı ile görüşmesine rağmen 13 işçinin çalışma izinleri konusunda yaşanan gelişmeler dolayısıyla Katar'da mahsur kaldığı, bağlı oldukları şirketlerin kimlik bilgilerini kaybetmesi nedeniyle de 5 işçinin hapse atıldığı bildiriliyor.

Göçmen işçiler evlerine dönecek parayı kazanamıyor
Nepalli 3 çocuk babası 35 yaşında bir işçi, 1 yılda hiç para kazanamadığını ve evine dönecek para bulamadığını söylüyor.

Katar'ın Dünya Kupası Organizasyon Komitesi, ücretleri ödenmeyen işçilerin yaptığı ofislerde çalıştıklarını doğruladı. Komite, Lee Ticaret'in bu tutumunu "dehşetle öğrendiklerini", şirketin bu konuda bir açıklama yapmadığını ancak bu durumu şiddetle reddettiklerini ve işçilerin maaşları için hızlı ve adil bir sonuç alınması için baskı yapacaklarını duyurdu.

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu Genel Sekreteri Sharan Burrow işçilerin maruz kaldığı durumun suç olduğunu, temel hakların korkunç şekilde istismar edildiği bu durumun dünyanın bir başka ülkesinde olduğu takdirde bunun kovuşturmaya konu olacağını ancak Katar hükümetinin adım atmadığını söyledi.

Hükümetin verdiği rakamlara göre 2012 ve 2013 yıllarında Nepal, Sri Lanka ve Hint kökenli 70 işçi inşaatlardan düşme sonucu, 144 işçi trafik kazalarında yaşamını yitirdi, 56 işçi intihar etti. Onlarca genç işçinin de uyku sırasında, kalp krizi nedeniyle yaşamlarını yitirdiği belirtiliyor.