Japonya'da militarizm hortluyor, halk sokakta

Japonya, 2. Dünya Savaşı'nın sonlanmasından bu yana izlediği "pasifist" dış politikayı, anayasada yapılan değişikliklerle sona erdirmeye hazırlanıyor. Bu hamleyi "faşizme dönüş" olarak gören halk ise sokağa çıktı.

(soL - Dış Haberler) Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Japonya'nın 60 yıllık dış politikasına son verecek olan anayasa değişikliğini parlamentodan geçirmeye hazırlanıyor.

Japonya'nın güvenlik durumu ile ilgili "temel değişiklikler" olduğunu savunan Abe ve hükümeti, Salı günü (bugün) anayasanın, Japonya'nın Öz-Savunma Kuvvetleri'ne, saldırı altında olan müttefiklere yardımı yasaklayan maddesini değiştirmeyi planlıyor.

2. Dünya Savaşı'nın ardından ABD'nin gözetiminde yazılan Japon anayasası, dar kapsamlı özsavunma dışında askeri güç kullanımını yasaklıyordu. Anayasa değişikliği ile birlikte, "kolektif savunma" adı altında Japonya'nın en büyük müttefiği ABD ile askeri işbirliğinin genişleyeceği tahmin ediliyor. Değişiklik ile birlikte, "Japonya ile yakından bağlantılı olan bir ülke" saldırıya uğrarsa, Öz-Savunma Güçleri bu duruma müdahale edebilecek.

Taslak metinde de, doğrudan ABD ile olan güvenlik ilişkilerine dikkat çekilerek, bu ilişkilerin verimini artırmanın ve ittifakın caydırıcılığını kuvvetlendirmenin hedeflendiğine dikkat çekildi.

Halk karşı çıkıyor
Japon hükümetinin bu adımına karşın, halk değişikliğe pek sıcak bakmıyor. Günlük gazete Mainiçi tarafından yapılan ankete göre, toplumun yüzde 71'i, değişikliğin Japonya'yı başka ülkelerin savaşlarının içine sokmasından endişe ediyor. Halkın yüzde 50'ye yakını ise, böyle bir anayasa değişikliğini hükümetin yapmaması gerektiğini düşünüyor.

Anayasada "Madde 9" olarak bilinen askeri sınırlamaları ve anayasayı savunan binlerce Japon da sokağa çıktı. Şinzo Abe'nin Başbakanlık ofisi önünde toplanan binlerce kişi, hükümetin bu adımını kabul etmeyeceklerini, gençlerin ölmesini istemediklerini söylediler.

Yaklaşık 40 bin kişinin katıldığı gösteriden bir gün önce, Abe'nin düzenlemesine karşı konuşan bir adam, Tokyo'nun en işlek yerlerinden birinde kendisini yaktı. Bu eylem biçiminin Japonya için alışılmadık olduğu belirtiliyor.