İtalya’da ırkçılık salgını

Ağır ekonomik krizin faturasının göçmenlere kesildiği İtalya’da, Afrikalı olduğu için hakaretlere maruz kalan Enformasyon Bakanı, yine ırkçı yorumların hedefi oldu.

(soL - Dış Haberler) Liguria bölgesinin Diano Marina kentinin Belediye Başkan Yardımcısı Ze Garibaldi, Demokratik Kongo Cumhuriyeti kökenli Enformasyon Bakanı Cecile Kyenge’ye yönelik ırkçı saldırılara, bir yenisini ekledi. Garibaldi, Facebook hesabında Kyenge’nin “zenci fahişelerle dolu bir yerde sık sık göründüğünü” söyledi. Yorumu nedeniyle tepki çeken Garibaldi, daha sonra yaptığı açıklamada “İtalya’daki yüksek vergiler nedeniyle stres altında olduğunu” iddia etti. Kyenge ise şahsına yönelik saldırının, aynı zamanda farklı düşünmeye cüret edenleri hedef aldığını söyledi.

Enformasyon Bakanı daha önce de Temmuz ayında Cervia kasabasında katıldığı bir etkinlikte de benzer saldırıların hedefi olmuştu. Önce yüzü kırmızıya boyanmış, üzerinde göçmen karşıtı ırkçı sözlerin bulunduğu bir vitrin mankeniyle karşılaşan Kyenge’ye, daha sonra da muz atılmıştı.

Kuzey Birliği Partisi’nden (LN) Senato Başkanvekili Roberto Calderoli, Bakan Kyenge için “Orangutana benziyor” demiş, gelen tepkiler üzerine daha sonra özür dilemek zorunda kalmıştı. Ünlü şarap üretecisi Fulvio Bressan da Kyenge için “Pis siyah maymun” demişti.

Sıklıkla göçmenlerin yaşadıkları sorunları gündeme getiren Kyenge, İtalya’daki ekonomik krizin faturasını bu insanlara kesmeye çalışan sağcı partilerin hedefi oluyor. İtalya’nın ilk siyah bakanı olan Kyenge ise daha önce “İtalya’ya 18 yaşındakyen tek başıma geldim ve zorlukların üstesinden gelmeyi biliyorum” diye konuşmuştu.

Irkçılık artışta
İtalya’da ırkçılık, sürekli olarak gündeme gelen bir konu. Son olarak İtalyan takımı Lazio’nun fanatik taraftar grubu Curva Nord’un taraftarları, rakip takım Juventus’un üç siyah futbolcusuna ırkçı saldırıda bulunmuştu. Bu olayın ardından İtalyan Futbol Federasyonu çareyi Curva Nord’un oturduğu tribünü kapatmakta bulmuştu. Ancak sorun İtalya ile sınırlı değil.

İtalya’nın yanısıra bir diğer ekonomik krizdeki Akdeniz ülkesi Yunanistan ve İspanya’da da ırkçı saldırılar hızlı bir artış gösteriyor. Son olarak İspanyol Savcılar İlerici Birliği ülkedeki faşist faaliyetlerde patlama görüldüğünü duyurmuştu. Yunanistan’da ise giderek güçlenen neo-Nazi çizgideki Altın Şafak Partisi’nin üyeleri silahlanarak sokaklarda asayişi sağlamak adı altında göçmenlere saldırıyorlar. Son olarak başkent Atina’da bir Iraklı uğradığı bıçaklı saldırı nedeniyle yaşamını yitirmişti. İnsan hakları örgütleri de Yunanistan’a göçmenlere yönelik ayrımcı uygulamalara son vermesi çağrısında bulunuyor. Ülkede Mayıs ayında saldırıya uğradığı için polise başvuran bir Afgan çocuğun gözaltına alınarak sınır dışı edilmesi ise tartışmaları körüklemişti.

İtalya’da işsizlik son 25 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Resmi olarak her 100 İtalyan’dan 13’ü işsiz ve bu rakam gençler arasında 39’a ulaşıyor. Bu nedenle ülkeye akın eden göçmenlere karşı öfke de tırmanışa geçiyor. Özellikle Kuzey Birliği gibi, sorunu göçmenlere bağlayan zengin Kuzey partileri nedeniyle bu tür düşünceler toplumda yaygınlık kazanıyor.