İsyancı değil yağmacı!

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Libyalı muhaliflerin ele geçirdikleri köy ve kasabaları yağmaladıklarını açıkladı.

Libya'da Kaddafi iktidarına karşı Batı destekli bir savaş yürüten muhaliflerin ırkçı saldırganlıklarına dair bazı haberleri daha önce soL'da yayınlamıştık. Libyalı muhaliflerin nasıl bir savaş yürüttüğüne dair bir açıklama ise dün İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden geldi. Örgüt, Kaddafi karşıtlarının ele geçirdikleri köyleri yağmaladıklarını, evleri yakıp yıktıklarını açıkladı.

New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından yapılan açıklamaya göre, Libyalı muhalifler ülkenin kuzey bölgesinde ele geçirdikleri köy ve kasabalarda evleri, iş yerlerini, eczane ve hastaneleri yağmalıyor. Kaddafi destekçisi olduğu iddia edilen kişilerin evlerine zarar verildiği de açıklamada belirtildi.

Örgüt, yaptığı açıklamayı bölgedeki yerel halk ve muhaliflere yaptığı görüşmelere dayandırdı. Açıklamada ayrıca, Libyalı muhalif güçlerin komutanları, bu tür saldırganlık içinde olan askerleri cezalandırmaya çağrıldı.

Örgütün Orta Doğu ve Kuzey Afrika yöneticisi Joe Stork, muhalif güçlerin sivilleri korumakla yükümlü olduğunu, insanların evlerine dönebilmesi için bunun bir zorunluluk olduğunu söyledi.

Muhalifler ırkçı tabur kurdu
Libyalı muhaliflerin siyahlara dönük saldırganlıklarına dair haberler de yayınlanıyor. Ülkenin liman kenti Misrata'yı elinde bulunduran muhaliflerin bu zengin ticaret kentindeki yoksul siyahlara karşı "Köleleri, kara derilileri temizleme taburu" kurduğuna dair bir habere daha önce soL'da yer vermiştik. Şehrin zengin tüccarlarının Batı müdahalesini destekledikleri biliniyor.

(soL - Dış Haberler)