İsrailli haham: Gazze'de sivilleri öldürebilirsiniz

İsrailli bir din adamı, savaş halinde düşmanı yenmek için sivillerin öldürülebileceğini, "düşman" bölgedeki elektriklerin kesilebileceğini söyledi.

(soL - Dış Haberler) Batı Şeria'daki illegal yerleşimlerden Kiryat Arba'nın başhahamı, siyonist Dov Lior, kan donduran bir "fetva" yayımladı.

Lior, Tevrat'a dayandırarak yaptığı çağrıda, savaş halinde, düşmanı yok etmek için caydırıcı önlemler alınabileceğini söyledi. Saldırıya uğrayan ulusun, uygun olan her araçla düşman nüfusucezalandırmasına izin verildiğini iddia eden Lior, tedarik hatlarının ve elektriğin kesilebileceğini kaydetti.

Haaretz tarafından yayımlanan "fetva"sında Başhaham Lior, askerleri riske atmamak için, savunma bakanının isteğiyle düşman nüfusun olduğu bütün bölgenin bombalanabileceğini söyledi. Lior, savunma bakanının istemesi halinde, İsrail'in güneyini güvence altına almak için bütün Gazze'nin yok edilebileceğini savunurken, savaş halinde olduklarından "hümanizm" hakkındaki her sözün tartışmalı olduğunu ileri sürdü.

Sağcı haham, daha önce de Arap düşmanı ve ırkçı görüşleriyle gündem olmuştu. Lior, 2011 yılında İsrail polisi tarafından "Kralın Tevratı" isimli bir kitabı övdüğü için, "şiddeti teşvik" suçlamasıyla gözaltına alınmıştı. Kitapta, Yahudilerin, Yahudi olmayanları, bebekler dahil, öldürmesini meşrulaştırıyordu. Haham, 2011 yılının Eylül ayında, Arapları "şeytan deve binicileri" diyerek aşağılamıştı. Bir başka seferinde, Lior Yahudi kadınların Yahudi olmayan erkeklerin spermlerini kullanmamaları gerektiğini söylemiş, "Yahudi olmayanların spermi barbar dölü yaratır" demişti.

2 yıl önce de, ABD Başkanı Barack Obama'yı, Eski Ahit'teki Esther Kitabı'nda Yahudilerin düşmanı olan Haman'a benzeten Lior, Avrupalıları "Nazi işbirlikçisi" olarak nitelendirmiş ve Batı Şeria'daki illegal yerleşimlerin sayısını, "ormanın kökünü kurutmak için" artırmak gerektiğini ifade etmişti.

Ancak Lior'un en büyük şaibesi, 1994 yılında Patrikler Mağarası'nda dua eden 29 Filistinliyi katleden Baruch Goldstein ile olan ilişkisi. Goldstein'in, katliamdan önce Dov Lior'la görüştüğü iddia edilimişti. Katliamdan sağ kurtulanlar tarafından öldürülen Goldstein hakkında konuşan Lior, onun için, "Soykırımda ölen bütün şehitlerden daha kutludur" demişti.