'IŞİD, İsrail'e tehdit değil'

İsrail'den yayın yapan Jerusalem Post gazetesinde çıkan bir analiz, İsrail'in IŞİD'i "yasadışı" ilan etmesine değinirken, örgütün İsrail'e yönelik acil bir tehdit olmadığını belirtti.

(soL - Dış Haberler) Irak-Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) yönelik ABD liderliğinde bir uluslararası operasyon gündemdeyken, Golan Tepeleri'ndeki çatışmalardan sonra El Kaide ile komşu olan İsrail'den ilginç bir IŞİD değerlendirmesi geldi.

Jerusalem Post'ta Yossi Melman analiz yazısında, geçtiğimiz çarşamba gününe kadar İsrail'de "yasadışı" sayılmayan IŞİD'in, gizli servis Şin Bet'in önerisiyle "yasadışı" ilan edilmesinde bu denli geç kalınmasının "bürokratik unutkanlık"tan öte olmadığı savunuldu.

İsrail'in terörle mücadelenin bir cephesinde olduğu söylenirken, "yaratıcı karşı-terör" ve güvenlik metotları, doktrinleri ve önlemleri konusunda on yıllardır faaliyet yürüten İsrail'in, IŞİD konusunda "uyan" çağrısına ihtiyacı bulunmadığı iddia edilirken, "Gerçek şu ki, IŞİD şu anda İsrail'in güvenliğine yönelik ciddi bir tehdit oluşturmuyor" denildi.

Melman, konuştuğu İsrailli bir yetkilinin, kendisine 100 km'lik İsrail-Suriye sınırında IŞİD varlığının olmadığını söylediğini aktardı. Sınır bölgesinde daha çok El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi, Özgür Suriye Ordusu'ndan kopanlar ve Müslüman Kardeşler bağlantılı grupların bulunduğu hatırlatan yazar, Nusra ile Müslüman Kardeşler'in İsrail'den nefret etmelerine rağmen, IŞİD'e kıyasla "ılımlı" sayılabileceklerini söyledi. Melman, bazı sınır köylerinde, sayıları çok az olsa da, IŞİD propagandası yapan kişilerin görülmeye başlandığını da kaydetti.

Melman'ın bir diğer iddiası ise, Batı Şeria ve Gazze'de de IŞİD faaliyetlerinin olduğu, ancak Filistin Yönetimi'nin yanında Hamas'ın da, IŞİD'in militan devşirme çabalarına karşı çok sert karşılıklar verdiği... Melman, Hamas polisinin birçok örnekte, özellikle camilerde yapılan propagandalara karşı ciddi önlemler aldığını ileri sürdü.

Onlarca İsrailli Arap'ın, Türkiye yoluyla Suriye'ye savaşmaya gittiğini söyleyen Melman, bununla birlikte bu militanların hepsinin Nusra Cephesi saflarında yer aldığına dikkat çekti.

ABD-İsrail vatandaşı gazeteci Steven Sotloff'un IŞİD tarafından infazının ardından ABD DIşişleri Bakanı John Kerry'nin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesine de değinen Melman, "Doğrusunu söylemek gerekirse, İsrail'in IŞİD'e karşı uluslararası bir operasyon konusunda yapacağı çok az şey var" dedi. İsrail'in böyle bir durum olmadı halinde istihbarat desteği verebileceğini kaydeden yazar, bu bölgelerin de Batı Şeria, Gazze ve Golan Tepeleri ile sınırlı olacağını, Irak'ta ise Kürtlerle olan iyi ilişkiler nedeniyle yardımlarının dokunabileceğini söyledi.