İngiliz komandolar Somali'de

İngiliz SAS komandoları, İslamcı örgüt El Şebab hakkında istihbarat çalışmaları kapsamında Kenya sınırından ülkeye girdi. Muhafazakar Parti Milletvekili Patrick Mercer, Somali'nin İngiltere'nin bir sonraki denizaşırı hedefi olduğunu söyledi.

İngiltere Başbakanı David Cameron'ın, "Somali'nin İngiltere'nin çıkarları ve güvenliği için bir tehdit olduğu" yönünde açıklama yapması ve İngiliz ana akım medyasında Somali'ye yönelik "insani kriz" eksenli haberlerin ardından İngiltere'nin Somali'ye askeri operasyon başlatması bekleniyordu.

İngiltere'de yayımlanan Daily Star, geçtiğimiz gün, "İngiliz Özel Kuvvetleri Somali'de İslamcı militanlara karşı gizli bir savaş içinde" spotuyla verdiği haberde, İngiltere'nin Somali'nin işgali için düğmeye bastığını gösterdi.

Her zaman olduğu gibi "terörle mücadele" söylemini kullanan Batılı ülkelerden Somali'yi işgal için öne çıkan İngiltere'de, Başsavcı Dominic Greive, Somali'nin doğusunda korsanların üslendiği yerlere İngiliz kuvvelerinin baskın düzenleyebilmesi için geçtiğimiz hafta yeşil ışık yakmıştı.

Daily Star'ın haberi, bu gelişmenin hemen ertesinde, 60'ın üzerinde İngiliz SAS komandosunun Kenya kuvvetleri ile birlikte "teröristleri hedeflemek üzere" Somali'ye girdiğini duyurdu. Ülkenin Kenya sınırından giren SAS komandolarının El Şebab liderlerini ortadan kaldırmak için çalışmalara başladığı, aralarında ileri hava kontrolörü timlerinin (FAC) de bulunduğu öğrenildi.

Daily Star'ın haberine göre, İngiliz SAS birliği, Somali'nin büyük bir bölümünü kontrol altında tutan İslamcı örgüt El Şebab hakkında istihbarat çalışmalarını başlattı. FAC timlerinin ise, istihbarat toplama görevini Kenya hava kuvvetlerine bağlı birlikten devralacağı tahmin ediliyor. Terörle Mücadele Alt Komisyonu eski Başkanı ve Muhafazakar Parti Milletvekili Patrick Mercer, "Somali'nin İngiltere'nin bir sonraki denizaşırı hedefi olduğu"nu vurgularken, El Şebab militanlarının Londra'da düzenlenecek Olimpiyatlar'a yönelik terör saldırıları düzenlemesinin beklendiğini ileri sürdü.

"İngiltere'yi hedefleyen teröristlerin El Şebab tarafından eğitildiğinin bir sır olmadığı"nı öne süren Mercer, İngiliz Özel Kuvvetleri'nin daha önce de Somali'ye yönelik bir dizi baskın düzenlediğini ve bu ülkede önemli bir güce sahip olduğunun altını çizdi.

İngiliz ordusunun elit hava kuvvetleri birimi olan SAS, yani Special Air Service, 1941 yılında İkinci Dünya Savaşı'nın en yoğun zamanlarında kurulmuş, ilerleyen dönemlerde İngiliz ordusunun en sükseli birimlerinden biri haline gelmişti.

Libya'nın NATO saldırısı öncesi Kaddafi karşıtı isyancılara "yardımları" ile gündeme gelen İngiliz SAS kuvvetleri, skandal yakalanma öyküleri ile de hafızalarda... İlgili haber için: "Bir çuval inciri berbat eden İngiliz casusların düşündürücü öyküsü"

Başbakan David Cameron bir süre önce "Somali'nin İngiltere'nin çıkarları ve güvenliği için bir tehdit olduğu"nu açıkladı. İngiltere'nin Uluslararası Kalkınma Bakanı Andrew Mitchell de Somali'yi hedef alan açıklamasında, "Somali'nin terör yatağı olduğu"nu ve bu ülkenin İngiltere'nin güvenliğine doğrudan tehdit oluşturduğunu öne sürmüştü. Bakan, "bu ülke fonksiyonel olarak en bozuk ülkelerden biri olduğu için buradaki varlığımızı derinleştirebiliriz" demişti.

Geçtiğimiz Şubat ayında, Uluslararası Somali Konferansı 40 ülkeden temsilcinin katılımıyla İngiltere'nin başkenti Londra'da toplandı. Toplantıda korsanlık, açlık ve sürmekte olan iç savaş konu edilirken, geçici hükümet sonrasında ülkenin geleceğinin nasıl olacağı tartışıldı.

Somali, işlenmemiş çok fazla miktarda petrol ve gaz rezervlerinin yanı sıra, uranyum, demir ve çinko bakımından da çok zengin bir ülke. Dünya Bankası raporları, Somali'nin, Afrika'nın işletilmeyen en fazla petrol rezervine ikinci ülkesi olduğuna işaret ediyor.

(soL-Dış Haberler)