Halep’te ‘şeriat polisi’ işbaşında!

Halep kırsalında bazı bölgeleri ele geçiren muhalifler şeriat polisliği yapan ekipler kurdu. Suudi Arabistan’daki din polisi örnek alınarak oluşturulan silahlı ekipler, araba kullanan kadınları durduruyor, namaz vakitlerinde halkı kontrol ediyor.

Suriyeli muhalif grupların Halep’e yönelik başlattığı saldırı Suriye ordusu tarafından büyük ölçüde püskürtülmüş durumda. Ancak Halep’in bazı dış mahallelerini ve kırsal bölgelerini ele geçiren muhaliflerin, bazı bölgelerde “din polisliği” yapan ekipler kurduğu kaydediliyor.

Daha önce Fransız gazeteci Thierry Meyssan, Halep’te şeriat ilan eden İslamcı çetelerin “Faziletin Tesisi ve İmansızlığın Yasaklanması Komitesi” adı altında bir teşkilat kurduğunu yazmıştı. Meyssan, bu Komite adına yayınlanan bir belgede kadınların araba sürmesinin yasaklandığının, karara uymayanların ise zor kullanılarak cezalandırılacağının ilan edildiğini aktarıyordu. Haberde ayrıca Komitenin Halep halkını namaz vakitlerinde camiye çağırmak ve çağrıya uymayanları cezalandırmak üzere bir de polis gücü oluşturduğu belirtiliyordu.

Halkı camilere dolduruyorlar
Lübnan’da yayınlanan El Ahbar gazetesi de dün konuyu sayfalarına taşıdı. El Ahbar, muhalif grupların söz konusu “polis teşkilatının” suçla mücadele amacıyla oluşturulduğunu savunduklarını aktardı. Gazete, özellikle disiplinsizlik gösteren muhalif grupların üyelerini kontrol etmek amacıyla oluşturulduğu ileri sürülen teşkilatın, Suudi Arabistan’daki din polisi gibi çalıştığına ilişkin bölge halkının tanıklıklarına yer verdi.

Halep’in El Bab mahallesinde bu gücün, namaz saatlerinde halkı camilerde toplanmaya zorladığı, kadınların araba kullanmasına engel olmaya çalıştığı kaydedilirken, muhaliflerin bu iddiaları reddettiği belirtildi.

İslamcı örgütler şeriat ilan etmişti
Bir süre önce, yeni oluşturulan Suriye Ulusal Koalisyonu’na katılmayı reddeden 13 İslamcı çete, Halep’te toplanarak, kontrol ettikleri bölgelerde şeriat ilan etmişti.

Halep kırsalında görüldüğü öne sürülen “şeriat polisinin” Suudi Arabistan’daki din polisi model alınarak kurulduğu belirtiliyor. “Mutavin” adı verilen din polisi de “Faziletin Tesisi ve İmansızlığın Yasaklanması Komitesi” adlı bir teşkilata bağlı çalışıyor. Bu gücün görevi, ülkede şeriat kurallarına uyulup uyulmadığını denetlemek… Söz konusu teşkilat, toplumsal alanda fuhuş, eşcinsellik gibi başlıklardan, şeriata uygun kıyafetler giyilmesine kadar her şeyi “denetliyor”.

Video paylaşım sitelerine yüklenen aşağıdaki görüntülerin Halep’te kaydedildiği ileri sürülüyor. Görüntüdeki kişi, devriye gezerek çevredekilere “Müslümanlar, namaza gidin” diye bağırıyor.

(soL-Dış Haberler)