Halep'te banyo yapmak artık bir lüks

Yüz yıllardır, bölgedeki en büyük su dağıtım şebekesine sahip olmasıyla bilinen Halep'te, artık banyo yapmak bir lüks haline geldi.

(soL - Dış Haberler) Suriye'nin en büyük kenti Halep'te, elektrik kesintilerinden daha büyük bir sorun haftalardır Haleplileri vuruyor. Eski çağlardan bu yana su dağıtım şebekelerinin merkezinde bulunan Halep, şimdi susuzluktan kırılıyor.

El Ahbar'dan Basil Dayub'un haberine göre, binlerce Halepli, ellerindeki boş su şişelerini doldurmak için kentte dolaşıyor. Kamuya açık su kaynakları önünde uzun kuyruklar oluşurken, su dağıtımının olduğu başka kaynaklar da var: Zengin ailelerin evlerinin önü veya hükümetin yardım amaçlı getirdiği tanklar.

Ramazan ayında su kullanımının arttığını belirten bölge sakinleri, bunun için alınan önlemlerin de yetersiz kaldığını belirtiyorlar. Halep'in bazı bölgelerine, 5 günde bir kez, birkaç saatliğine su verilirken, diğer bölgeler 40 gündür susuz. Mahalle sakinleri, su dağıtımında bazı bölgelerin kayırıldığını iddia ediyorlar. Ancak yerel yetkililer, dağıtımdaki eşitsizliğin teknik nedenlerden kaynaklandığını belirtiyorlar.

Halep su dağıtımından bir kaynak, örneğin Eşrefiye mahallesinin kentteki en yüksek mahalle olduğunu, bu nedenle buraya su dağıtımının zorlaştığını ve 50 gündür su verilemediğini kaydetti. Suyun yüksek mahallelere de verilebilmesi için sürekli su akışının olması gerektiğini belirten kaynak, su akışının eksikliği nedeniyle aşağıdaki mahallelere daha fazla su gittiğini vurguladı.

Halepli bir ev hanımı olan Rayda Abdülkerim, bulaşık teknesinden çıkan suyu balkonları ve tuvaleti temizlemek için sakladıklarını söylerken, duş için yalnızca iki kova suyun olduğunu, bulaşığı azaltmak için de yağlı yiyeceklerden feragat ettiklerini belirtti.

Bir başka Halepli ise, banyo yapmak için şişe suyu kullandıklarını, bunun da hayli pahalıya mal olduğunu söyledi.