Fransa’dan 'büyük direniş'e dair notlar...

Emeklilik yasasına karşı süren eylem ve grevlerde işçiler ve hükümet arasındaki gerilim artıyor. Grev ve işgallerde ikinci haftaya girilirken işçiler kararlılıklarını sürdürüyor. İşçilerin gündemi belirlediği Fransa’dan grev notları…

Fransa bir haftayı aşkın süredir, sürekli bir grev ve işçilerin ve öğrencilerin sokaklara çıktığı, akaryakıt depolarını işgal ettiği yolları kapattığı eylemlerle çalkalanıyor. Emeklilik yaşını yükselten yasa tasarısının gündeme geldiği günden itibaren başlayan işçi eylemleri ve protestolar son bir buçuk haftadır yasanın Meclis’ten geçerek Senato’nun önüne gelmesiyle birlikte tavan yaptı. Senato’nun yasayı Çarşamba günü oylaması bekleniyordu ancak oylamanın Perşembe günü yapılacağı, Cuma gününe sarkabileceği yönünde açıklamalar yapılıyor. Yasanın Cuma günü de oylanmaması durumunda Fransa bir haftalık bir tatile girecek.

Rafinerilerin tamamında grevin devam etmesi ve akaryakıt depolarının işçiler tarafından işgal edilmesi nedeniyle ülkede benzin sıkıntısı had safhaya ulaşırken hükümet ve işçiler arasındaki gerilim de yükseliyor. Dün Sarkozy’nin polise depolardaki blokajı kaldırma emrini verdiği haberi geldi. Ancak işçiler benzin sevkiyatını önlemekte kararlı. Depolardaki blokaj ara ara kalksa bile işçiler bu depoları yeniden işgal ediyorlar. Polisin açmayı başardığı bazı depolarda ise işçiler bu kez yolu tankerlerle kapatarak sevkiyatı önlemeye çalışıyorlar. Fransa’da dün itibariyle akaryakıt istasyonlarının yarısına yakınında benzin bulunmuyor.

Halkın pek çok bölgede her gün sokaklara çıktığı ve grevin sürdüğü Fransa’dan dünün gelişmeleri kısaca şöyle:
• Yol kapatmalar, trafik yavaşlatmalar, demiryolları, karayolları ve bazı havalimanlarındaki grevler de dün belli ölçülerde devam etti.
• Bu hafta itibariyle üniversiteler de öğrenciler tarafından işgal edilmeye başlandı. Şimdiye kadar 6 üniversitenin işgal edildiği ve derslerin tamamen durduğu basına yansıdı. İşgal edilen üniversitelerde dün yapılan oylamalarda bugün de işgale devam kararı alındı. Sorbonne-Tolbiac, Caen Üniversitesi, Lille III Üniversitesi işgal edilen üniversitelerden bazıları.
• Marsilya şehrinde temizlik işçilerinin grevi nedeniyle 12 Ekim’den beri toplanmayan çöpler şehri kaplamış durumda. Toulouse’da da benzer bir durum söz konusu.
• Marseille’de yüzü aşkın işçi, CGT sendikasının çağrısı üzerine, “patronlara karşı sembolik bir eylem” olarak sanayi ve ticaret odasını bastı.
• CGT grevin dokuzuncu gününde grev yapan işçilerin oranını %28,7 olarak açıkladı.
• Gösterilerde gözaltına alınan bir genç “çöp kutularını devirmek ve Molotof kokteyli atmak” suçlamasında iki ay hapis cezasına çarptırıldı.
• İçişleri Bakanı Brice Hortefeux dün polis ve öğrenciler arasında çatışmaların en yoğun yaşandığı kentlerden Lyon’u ziyaret ederek olaylarla ilgili bir toplantı yaptı. Toplantı çıkışında gençler Bakanı yuhalayarak protesto etti. Bu sırada iki genç polis tarafından gözaltına alındı.
• Fransa basını da hükümeti emeklilik yasasını gözden geçirerek uzlaşmaya çağırıyor. Sarkozy’nin ise bir daha seçilemeyeceğine kesin gözüyle bakılıyor.
• Yeni Antikapitalist Parti (NPA) lideri Olivier Besancenot, işgal ve yol kapama gibi radikal eylemler yapma çağrısında bulundu.
• Senato’daki üç sol parti bir araya gelerek Senato’nun yasa görüşmelerini askıya alması çağrısında bulundu.
• Paris’te motosikletiyle eylemcilerin arasında kalan Fransız aktör Gérard Depardieu göstericiler tarafından stikırlarla donatıldı. Depardieu önceki gün emeklilik yasasına karşı yapılan gösterileri “gülünç” bulduğunu açıklamıştı.

(soL-Fransa)