El Kaide, Dürzileri 'İslam'a çağırıyor!

Suriye'de El Kaide bağlantılı örgütler, Dürzi cemaatini İslamiyet'e geçmeye zorluyor. Ancak 'küçük' bir ayrıntı var: Dürziler Lübnan, Suriye ve Suudi Arabistan'da resmi olarak zaten Müslüman kabul ediliyorlar!

(soL - Dış Haberler) Lübnan gazetesi El Ahbar'dan Firas Choufi'nin haberine göre, El Kaide'ye bağlı Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD), Suriye'nin İdlib bölgesinde yaşayan Dürzileri İslamiyet'i kabul ettiklerini açıklamaya zorluyorlar.

İki gün önce bir Suudi internet sitesinde "İdlib'deki 18 Dürzi köyü İslamiyet'i kabul ettiklerini duyurdu" başlıklı bir haber yayınlandı. Lübnan ve Suriye'deki Dürzi yetkililer, konu hakkında hem gizlilik, hem de bölgedeki cemaatten haber alamadıkları için yorum yapmaktan kaçındılar. Konu hakkında tek yorumu, Lübnanlı milletvekili Talal Arslan yaptı. Arslan, durumun olağandışı olduğunu, çünkü diğer bütün İslam mezheplerinde olduğu gibi Dürzilerin de Muhammed'in vahyine inandıklarını söyledi.

Dürzi köylerinin çoğunluğu zeytin ya da kimyon tarımcılığıyla uğraşıyor. İdlib merkez Suriye ordusunun kontrolünde olmasına rağmen, köylere giden yolları çeteler tutuyor. Dürz köyleri, çatışmalar başladığından bu yana 50 bin mülteciyi ağırladı. Yerel kaynaklar, Dürzilerin muhalefet yanlısı ya da Esad yanlısı demeden herkesi köylerinde ağırladıklarını söylüyorlar. ÖSO'nun da bu köylere dokunmamayı tercih ettiği söyleniyor.

Ancak bölgeyi IŞİD kontrol etmeye başlayınca işler değişti. Önceleri IŞİD emiri, özel olarak yönetimin yanında yer almadıkları için Dürzilere iyi davrandı. Fakat sonra durum değişti ve bölgedeki "Şeriat Komitesi" Dürzilerden İslamiyet'e geçtiklerini açıklamalarını istedi.

Dürzilerin ibadet mekanı olan halavatlara kubbe ve minare koyduran komite, kadın ve erkeklerin şeriat kurallarına uygun giyinmesini, erkeklerin de sakallarını sünnete uygun kesmesini emretti.

Haçlı istilasına karşı Memlüklerle birlikte savaşan, Fransız sömürgeciliğine karşı isyanda yer alan Dürziler Lübnan, Suriye ve Suudi Arabistan'da resmi olarak da "Müslüman" sayılıyorlar. Dürziler bu ülkelerin yanı sıra Ürdün ve İsrail'de de yaşıyorlar.