Çam ağacı sömürünün simgesi

Noel vesilesiyle Avrupa’da birçok evi süsleyen çam ağaçlarının arkasında yoğun bir emek sömürüsü yatıyor. Bu çam ağaçları, oldukça düşük ücretle çalıştırılan Gürcistanlı yoksul köylülerin emeğiyle üretiliyor.

Gürcistan’ın kimi bölgelerindeki yoksul köylerde yaşayan halk, özellikle Avrupa’daki zenginlerin evlerini süslemek üzere üretilen çam ağaçlarını yetiştirmek için kozalak toplayarak geçimini sağlamaya çalışıyor. Gürcistanlı köylüler düşük ücretlerle çalıştıkları bu iş için hayatlarını tehlikeye atıyor.

Gürcistan’ın kuzeydoğusundaki Amrolauri bölgesindeki dağ köyleri, ülkenin en yoksul bölgeleri arasında. Aylık kişibaşı ortalama gelirin 100 doların altında olduğu köylerde, kozalak toplayıcılığı köylülerin başlıca geçim kaynağını oluşturuyor. Bölgedeki kozalaklar dünyanın en iyileri arasında gösterildiğinden oldukça rağbet görüyor. Avrupa’daki Noel çamlarının neredeyse tamamı bu bölgeden gelen tohumlarla yetiştiriliyor.

Güvenlik önlemi alınmıyor
“Kozalak toplayıcı” köylüler ekipler halinde çalışıyor. Ekiplerdeki köylülerden biri metrelerce yükseklikteki çama tırmanıyor, bulduğu kozalakları söküp yere atıyor. Ekibin diğer elemanlı ise bunları yerden topluyor.

Bölgedeki çamların uzunluğunun ortalama 50 metre olduğu belirtiliyor. Kozalaklar ağacın üst kısımlarında yoğunlaştığından köylüler onlarca metre tırmanmak zorunda kalıyor. Ancak, köylüler onlarca metre uzunluktaki çam ağaçlarına tırmanırken hiçbir ekipman kullanmıyor, herhangi bir güvenlik önlemi almıyor.

Saatlerce emeğin karşılığı 1 dolar
Toplanan kozalaklar belli bir sayıya ulaştığında köylüler bunların içindeki tohumları çıkarıp düşük ücretlerle yabancı firmalara satıyor. Firmalar ise Noel’de evleri süsleyecek çam ağaçlarını yetiştirmek üzere kozalakları Avrupa ülkelerine getiriyor.

Köylüler topladıkları üç kilo kozalak karşılığında 1 dolar kazanıyor. Kozalakların hafifliği de göz önünde bulundurulursa köylülerin yalnızca 1 dolar kazanmak için ne kadar çok çalışmaları gerektiği anlaşılıyor.

Gürcistan’da kozalak toplayıcılığı ile ilgilenen yetkili bir kurum oluşturulmadığından yabancı sermaye doğrudan köylülerle bağlantıya geçiyor.

Şirketler iddiaları yalanlıyor
Aylardır çeşitli Avrupa ülkelerindeki basın kuruluşları hiçbir güvenlik önlemi olmadan düşük ücretlerle çalışan Gürcistanlı köylüleri yaptıkları haberlerle gündeme getiriyor. Bölgeden tohum satın alan yabancı şirketlerin temsilcileri ise işçilerin sigortalı çalıştırıldığını, güvenlik eğitimlerine tabi tutulduklarını ve gerekli teknik donanımla ağaçlara çıktıklarını iddia ediyor. Ancak basın yayın organlarını bölgeden aldığı görüntüler ve fotoğraflar tersini ispatlıyor.

İş kazasından ölen çok
Bölgede çalışan köylülerle yapılan röportajlar da ilginç veriler sunuyor. Köylüler, neredeyse Avrupa’nın tüm bölgelerindeki çam ağaçlarının Gürcistan’daki çamların tohumlarından üretilmelerine rağmen, Tiflis’teki zenginlerin çoğunun Noel çamlarını İngiltere ve Danimarka’da getirttiğini belirtiyor.

Ayrıca köylüler bölgede ağaçtan düşerek hayatını kaybedenlerin sayısının fazlalığına da dikkat çekiyor.

(soL - Dış Haberler)