Bazı IŞİD liderleri kaçıyor iddiası

IŞİD'in Musul ve Tıkrit'teki bazı önemli isimlerinin, örgütten ayrılmaya başladığı iddia ediliyor. Kaçanlar arasında, Bağdadi'nin kişisel güvenliğinden sorumlu bir isim de bulunuyor.

(soL - Dış Haberler) Irak'ın Anbar eyaletinde çok sayıda bölgeyi ele geçiren Irak-Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) bazı önemli liderlerinin örgütten ayrılmaya başladığı iddia ediliyor.

Niqash'tan Mustafa Habib'in haberine göre, özellikle Tıkrit ve Musul'daki bazı IŞİD liderlerinin, örgütün ittifak kurduğu bazı gruplardan gelen suikast tehdidi, para ve güvenlik gibi gerekçelerle kaçmaya başladığı ileri sürülüyor.

Irak askeri istihbarat yetkililerinden elde edilen bilgilere göre, Irak ve Suriye'de son 1 ayda çok sayıda militan kaybetmesinin ardından, IŞİD'in bazı lideri örgütün elindeki bölgeleri tutamayacağını düşünmeye başladı. Musul ve Selahaddin bölgelerinde çok sayıda IŞİD'li örgütten kaçtı.

Kaçanlar çoğunlukla saha komutanı
Irak istihbaratı, kaçan IŞİD'lilerin saha komutanı olduğunu söylüyor. Bu komutanların önemli bir bölümü de diğer Arap ülkelerinden ya da başka ülkelerden gelme cihatçılar değil, Iraklılardan oluşuyor. Kaçanlar arasında tespit edilen isimlerden birisi Ali el-Hamadani. İsmi henüz tespit edilemeyen bir kişinin ise, 'İslam Devleti'nin 'halifesi' Ebubekir el-Bağdadi'nin kişisel güvenliğinden sorumlu olduğu belirtiliyor.

Iraklı yetkililer, bu kaçışların örgütün içine sızan yerel ve yabancıların başarılarından kaynaklandığını düşünüyor. IŞİD'li komutanlar, örgütten ayrılmaları ve örgüt hakkında bilgi vermeleri halinde, para ve güvenlik ile ödüllendiriliyor.

Bağdadi, Körfez'e para akıtıyor
Bir iddiaya göre, el-Bağdadi, IŞİD'i finansal olarak istikrarlı tutabilmek için, Körfez ülkelerindeki dost işadamlarına bol miktarda para aktarıyor. Kaynaklar, IŞİD'in önemli isimlerinden sözcü Ebu Muhammed el-Adnani, "Musul Valisi" Ebubekir el-Hatuni ve Telafer askeri komutanu Ebu Ala el-Afri'nin Suriye'den Irak'a geçtiğini ve burada boşalan yerleri doldurduğunu ileri sürüyorlar.

Bu kaçışların ardından, hala Musul'da bulunan ve eskiden Irak hükümetine çalışırken pişmanlık bildirerek IŞİD saflarına geçen memurların IŞİD tarafından gözaltına alındığı belirtiliyor.

IŞİD'in içinde bulunan eski Baas'çıların da, örgütün merkezindeki çekirdeğin radikalliğine sahip olmadığı, bu nedenle bu komutanların "ihanet"e daha yatkın olduğu söyleniyor.