ABD 'siber silah' peşinde

ABD ordusu, İran veya Suriye üzerinde kullanılmak üzere bir "siber silah" geliştirmeyi planlıyor. Pentagon yalnızca 2010 yılında siber teknoloji için 3,4 milyar dolar bütçe ayırdı.

Pentagon, internete bağlı olmayan düşman ağlarını çökertmek için "yeni nesil" siber silah geliştirmek istediğini duyurdu.

Washington Post'un haberine göre, ABD İran veya Suriye ile yapılacak olası bir savaşta kullanılmak üzere siber saldırı yöntemleri üzerine çalışıyor. İsmini vermeyen bir yetkiliye dayandırılarak yapılan haberde, ABD'nin Libya'daki NATO operasyonunda siber saldırı silahını kullanmak istediği, ancak böylesi bir silahı geliştirmek için en az bir yıla ihtiyaç duyulduğunun fark edildiği belirtiliyor. Yetkili, şu an için de böyle bir güçlerinin olmadığını vurguluyor.

Pentagon'un üzerinde çalıştığı silah, çevrimdışı sistemleri hedef alacak ve radyo aracılığıyla hasar veren kodları iletecek. ABD ordusuna dağlı İleri Savunma Araştırmaları Proje Merkezi'nin (DARPA) yalnızca bu proje için yarım milyar dolarlık kaynağa sahip olduğu belirtiliyor.

Ancak böyle bir silahın zararının yaygın hale gelmesi ve düşman hedeflerini doğru saptayabilmesi için yazılım kodunun özelleştirilmiş hale getirilmesi gerektiği söyleniyor. Özelleştirilmiş kodlarla ("custom-written code") yazılmayan bir silah, her ağın yazılımı ve güncellemeleri farklı olduğu için saldırıya uygun olmayabilir.

ABD'nin şu anda sahip olduğu siber silah teknolojisi, düşman silah sistemlerinin bazı bölümlerini devre dışı bıraksa da, tamamını çökertemiyor. Bundan dolayı siber saldırı araçları, başka taktikler ve araçlarla desteklenmediği sürece büyük zararlar veremiyor.

2009 ve 2010 yıllarında, İran'ın yüzlerce nükleer santrifüjünü devre dışı bırakan Stuxnet isimli bir solucan ortaya çıkmıştı. Virüsün Mossad ve CIA işbirliği ile kodlandığı iddia edilmişti. Ancak solucanın, askeri operasyonlardaki kesinliği ve önceden bilinebilirliği azalttığı söylenmişti. Yeni nesil siber silahta, bunun ortadan kaldırılacağı söyleniyor.

(soL - Dış Haberler)