ABD savaş suçu işlemeye devam ediyor: Kurtarma ekipleri ve sivillere de saldırılıyor

ABD uçakları, Ramazan Bayramı’nın son günü Pakistan’da düzenlediği saldırılardan sonra bölgeye gelen kurtarma ekiplerine de saldırdı. Kurtarma ekiplerine yönelik gerçekleştirilen saldırılar savaş suçu olarak kabul ediliyor.

“İkinci saldırı” taktiği, ilk saldırıdan sonra yaralıları kurtarmaya gelen kurtarma ekiplerine ya da ölülerini almaya gelen kişilere yönelik gerçekleştirilen saldırılar için kullanılıyor. ABD uzun bir süredir bu taktiğin terörist örgütlerin kullandığı bir yöntem olduğunu belirtiyor. Guardian’dan Glenn Greenwald’ın haberine göre, bu yöntem Obama yönetimi tarafından da rutin bir şekilde kullanılıyor.

FBI, 2004 yılında yaptığı resmi bir uyarıda, teröristlerin ilk saldırının ardından yaklaşık bir saat sonra olay mahalline gelen kurtarma ekiplerine yönelik ikinci bir saldırı gerçekleştirebileceğine dikkat çekmişti.

Güvenlik uzmanları ikinci saldırı taktiğinin amacının daha fazla terör ortamı yaratmak olduğunu belirtiyor. Yani, ilk saldırı gerçekleştiğinde insanlar ikinci bir saldırının gelebileceğini düşünmüyor ve doğal olarak yaralılara yardım etmek için olay yerine gidiyor. Fakat aynı yere ikinci kez saldırıldığında artık insanlar üçüncü bir saldırının beklentisi içine giriyorlar.

Greewald, 2010’da Wikileaks tarafından yayınlanan bir videoya dikkat çekiyor. Videoda ABD ordusuna ait bir Apache model helikopter Bağdat’ta direnişçileri hedef alan bir saldırı gerçekleştiriyor. İki Reuters muhabirinin de öldüğü saldırı sonrasında olay yerine yaralı bir adamı kurtarmak için bir kamyonet geliyor. Yaralıyı hastaneye götürmek için kamyonetten inen silahsız Iraklıların üzerine başka bir helikopter zırh delici mermilerle tekrar saldırıyor. Saldırıda iki çocuk yaralanıyor. Saldırıyı gerçekleştiren pilotların keyifli halleri telsiz konuşmalarına yansıyor.

Amerikan hava mürettebatı kurtarma ekiplerinin üzerine açtığı ateş sonrası iki çocuğun yaralanması ile ilgili olarak suçu direnişçilere atıyor: “çocukları savaş alanına getirmek onların suçu.”

Cenevre Sözleşmesine göre bu saldırılar savaş suçu olarak kabul ediliyor.

Greenwald’un haberine göre, ABD bu taktiği Pakistan’da rutin bir şekilde kullanıyor. Şubat ayında, Araştırmacı Gazeteci Bürosu, CIA’in Pakistan’da kurtarma ekiplerine ve cenazeler için toplananlara yönelik gerçekleştirdiği “ikinci saldırılarda” düzinelerce insanı öldürdüğünü belgeliyor.

Haberde, ABD’nin çok sayıda “ikinci saldırı” taktiğini kullandığı belirtiliyor. BBC’nin haberine göre, 4 Temmuzda, ABD uçaklarının Batı Pakistan’daki Veziristan’da birkaç dakika arayla düzenlediği saldırılarda toplam 16 kişi hayatını kaybediyor. NYT, CNN, ABC News gibi gazeteler, ABD uçaklarının Mayıs 2009 ile Temmuz 2011 arasında en az 15 kez kurtarma ekiplerine saldırdığını belirtiyor.

Greenwald, bu taktiğin sadece kurtarma ekiplerini korkutmadığını aynı zamanda gazetecileri de ikinci bir saldırı korkusuyla olay yerine gitmekten alıkoyduğunu ifade ediyor.

Greenwald, Ramazan Bayramı’nın son gününde Pakistan’da ABD uçaklarının düzenlediği ve 13 kişinin hayatını kaybettiği saldırılarda da “ikinci saldırı” taktiğinin kullanıldığını belirtiyor.

İsmini vermek istemeyen bir Pakistanlı yetkili, AFP’ye yaptığı açıklamada, ABD uçaklarının sabah saatlerinde saldırdığı yere gelip tekrar saldırdığını ifade ediyor. Yetkiliye göre ikinci saldırı, militanların sabah saldırısı sonrasında araçların enkazını kaldırmak için bölgeye geldiği sırada gerçekleşiyor.

Kurtarma ekiplerine ya da en azından tehdit oluşturmayan kişilere yönelik bu saldırılar “kim terörist?” sorusunu sorduruyor. Savaş suçu olarak kabul edilen bu saldırıların ABD tarafından rutin bir şeklide kullanılıyor olması ise ABD’nin ikiyüzlü “terörle mücadele” politikasını bir kez daha gözler önüne seriyor.

(soL- Dış Haberler)