Venezuela Amerikan Devletler Birliği'nden ayrılma sürecini başlattı

Amerikan Devletler Birliği'nin (OAS), Venezuela'nın rızası olmadan ülkeyi tartışma oturumu alma kararı üzerine, Venezuela OAS'tan ayrılma sürecini resmen başlattı.

Dış Haberler

Venezuela Dışişleri Bakanı Delcy Rodriguez, dün yaptığı açıklamada, Venezuela'nın Amerikan Devletler Birliği bünyesinden (OAS) çıkabileceğinin sinyalini vermişti.

TeleSur'un aktardığına göre, Rodriguez, bugün yaptığı açıklamada, OAS Daimi Konseyi'nin oy çoğunluğuyla Venezuela'yı tartışma kararı alması üzerine, Venezuela'nın OAS'tan ayrılma işlemlerini başlattığını duyurdu.

Dışişleri Bakanı Rodriguez, OAS'ın Venezuela'ya dış müdahale olanaklarını sağlamak için, Maduro hükümetini kriminalize ve anayasal demokrasiyi destabilize etmeye çalıştığını belirtti.

Bakan, ayrıca, Başkan Nicolas Maduro'nun OAS'a "Venezuela'nın, dış müdahaleciliği teşvik eden ve destekleyen hiçbir hamleye dahil olmayacağını" aktaracağı bir mektubun OAS'a iletileceğini belirtti. OAS'tan ayrılma sürecinin 24 ay içerisinde tamamlanması beklendiği aktarıldı.

OAS açıklamasına tepki gösteren Maduro, Twitter hesabından "Venezuela Bolivarcı Devrimi ve Chavezciler, gerçek bağımsızlıklarına ilerlemeye devam edecekler ve bizi hiçkimse ve hiçbir şey durduramayacak" dedi.

MORALES: OAS, ABD EMPERYALİZMİNİN EN İYİ ARACI

Bolivya lideri Evo Morales de OAS ve ABD konusundaki endişelerini dile getirdi.

TeleSur'a röportaj veren Morales, ABD'nin Suriye ve KDHC konusundaki müdahaleciliği hakkında 'korku ve endişe' duyduklarını belirtti.

"Bizler emperyalizme teslim edilen bir ülkeydik, ve kendimizi özgürleştirdik" diyen Morales, "Fidel'in dediği gibi, OAS emperyalizmin en iyi aracıdır, ABD Koloniler Bakanlığı'nın kendisidir" ifadelerini kullandı.