Türkiye, El Bab'ın kuzeyine 80 bin kişilik kent inşa edecek iddiası

Türkiye'nin Halep'in kuzeyine yeni bir "kent" inşa etmek istediği iddia ediliyor. AFAD öncülüğünde yapılan bu projenin bölgenin demografik yapısını değiştirmesinden endişe ediliyor.

Dış Haberler

Türkiye ve desteklediği ÖSO gruplarının Irak-Şam İslâm Devleti'nden (IŞİD) geri aldıkları El Bab'a yönelik bir "kent" planı yapıldığı iddia ediliyor.

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyini ilhak edebileceğine ilişkin endişeleri artıran planı, South Front aktardı. İddiaya göre AFAD, El Bab'ın kuzeyinde 80 bin kişilik bir "kent" inşa etmeye başladı.

Proje hakkında Enab al-Baladi sitesine bilgi veren kişinin ise, projede çalışan Osman Sultan isimli bir mühendis olduğu söyleniyor.

Mühendisin bildirdiğine göre, kentin Bab'ın kuzeyindeki Nadha bölgesini yapılacağını iddia ediyor. Kentin iki bölümden oluşacağı, bir bölümün 400 binadan, diğerinin ise 4 katlı 311 binadan oluşacağı kaydediliyor.

İlk mahallede 4 okul yer alacakken, ikinci mahallede 3 okul inşa edilecek. Her mahalleye bir büyük cami yapılacak.

AKP'ye yakın bir gazetecinin projeyi doğruladığı ve kentin inşasının 6 ayda bitirilmesinin hedeflendiğini söylediği kaydediliyor. Ancak uzmanlar, bölgenin cephe hattında olması nedeniyle inşaatın en az 3 yıl süreceğini belirtiyorlar.

Türkiye'nin El Bab'da inşa edeceği kentin bölgenin demografisini değiştirme ihtimalinden korkulurken, Rusya, İran ve Suriye'nin bu plana karşı çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor.