Toyotalar IŞİD'in eline nasıl geçiyor?

IŞİD'in elindeki Toyota marka araçların ABD Dışişleri tarafından ÖSO'ya gönderildiği iddiası kuvvetlenirken, Ortadoğu uzmanı Joshua Landis de iddiayı doğruluyor.

Ron Paul Enstitüsü başkanı Daniel McAdams, Radyo Sputnik'e yaptığı değerlendirmede Toyota marka Hilux model kamyonetlerin IŞİD videolarındaki gizemli pozisyonunun, ABD'nin ılımlı gruplara destek oluşu ve silahların El Kaide'nin eline geçtiğine dair şüphe bırakmadığını, bunun bir sır olmadığını söyledi.

McAdams, ABD'nin yardımlarının %60-80 arasında bir oranla El Kaide güçlerine geçtiğini belirtiliyor.

Savaş sahasında Hilux kullanımını öven Nisan 2014 tarihli bir rapor, ABD'nin ÖSO'ya 43 adet Hilux kamyonet yolladığını gösteriyordu. Oklahoma Üniversitesi'nde Suriye uzmanı Joshua Landis ise Cumartesi günü Associated Press'e verdiği demeçte, bu araçların %60-80'inin El Kadie ve benzeri "aşırı" gruplara geçtiğini bildirdi.

ISUZU DA SAHADA

ABD'nin hamlesini, Suriye'yi istikrarsızlaştırma girişiminin bir parçası olarak gören McAdams; "Bence esas gizem, hiçbir gizemin olmayışı. İkiyle ikiyi toplayın, Toyotaların nereye gittiğini görmek çok zor değil" yorumunu yapıyor.

Öte yandan yalnızca Toyota marka araçlar değil,  sürücü koltuğu sağda olan Isuzu D-Max kamyonetler de IŞİD videolarında sıkça görülüyor. Bu veriler, bu tür araçların Malezya, Endonezya, Avustralya ve Kenya gibi sürücü koltuğunun sağ tarafta bulunduğu ülkelerden geldiğine yoruluyor.