IŞİD'in vazgeçemediği kamyonetler, Toyota'nın başını ağrıtıyor

IŞİD'in vazgeçilmez kamyonetlerinin üreticisi Toyota, ABD Hazinesi tarafından baskı görüyor.

IŞİD'in gelir kaynaklarının yüksek olduğu bu nedenle iyi silahlar ve savaş mühimmatına sahip olduğu biliniyor. Örgütün çok sayıda pahalı arabası da bulunuyor. ABD Hazinesi , IŞİD'in neden çok sayıda Toyota marka araca sahip olduğu sorusu üzerine, bu iddiayı örgütün propaganda videolarında görünen araçlarla destekleyerek, firma üzerinde baskı yapıyor.

ABC'nin haberine göre firma bir açıklama yayınlayarak örgütün geniş bir tedarik zinciri olmasından kaynaklanabilecek bu durumun, kendileriyle bir ilgisi olmadığını belirtti. Şirket ayrıca, kamyonetlerin örgütün eline ne şekillerde ulaştığıyla ilgili bir malumatları olmadığını duyurdu.

HILUX MODELİ IŞİD'İN GÖZDESİ

Markanın Hilux modeli, IŞİD videolarında arkası silah yüküyle dolu olarak en sık görülen ürünü. Toyota, videolarda görülen arabaların son model olmadığını iddia etse de, Irak'ın ABD büyükelçisi Lukman Faily, örgütün son modellere de sahip olduğunu belirterek şöyle soruyor; "Bu komşularımıza sorduğumuz soru, nasıl oluyor da bu koca dört tekerlerin yüzlercesi buraya gelebiliyor?"

Örgütün geçit törenlerinde Mitsubishi, Hyundai ve Isuzu marka araçlara da rastlanıyor. Ancak eski ABD büyükelçilerinden Mark Wallace; "Toyota marka araçlar, neredeyse IŞİD markasının bir parçası oldu" diyor. Wallace, terör örgütlerinin finansal kaynaklarını takibe alan Birleşmiş Milletler uzmanlarından biri olarak da biliniyor. 

Geçtiğimiz yıl yayınlanan bir raporda, ABD'nin 43 kamyoneti Suriye'deki ılımlı muhalif güçlere gönderdiği, Avustralya'da ise 800 kamyonetin kayıplara karıştığı bildirilmişti. Öte yandan Toyota modellerinin Irak'taki satışlarının 2011'den 2013'e 3 katına çıkarak 18 bin olduğu belirtiliyor. Irak ordusu Tuğgenerali Saad Maan ise, bölgede otomobil kaçakçılığının yapıldığından şüphe ettiklerini söylüyor.

Öte yandan Toyota'nın Washington'daki halkla ilişkiler sorumlusu Ed Lewis, firmanın paramiliter ve terörist amaçlar için araç satışını kesinlikle sağlamadığını, bu konuda sıkı bir politikalarının olduğunu ifade ediyor.