Tony Blair, Gazze ablukasını sonlandırmak için Halid Meşal'le görüşüyor

İsrail'in en büyük destekçilerinden Tony Blair'ın, Gazze üzerindeki ablukayı sonlandırmak için Hamas lideri Halid Meşal'le görüştüğü ortaya çıktı.

Dış Haberler

Irak işgalinin mimarlarından eski İngiltere Başbakanı Tony Blair'in, 8 yıllık Gazze ablukasını sonlandırmak için Hamas lideri Halid Meşal'le gizli görüşmeler yürüttüğü ortaya çıktı.

Middle East Eye'dan (MEE) David Hearst'ün haberine göre, Blair'in Meşal'le Doha'daki görüşmeleri, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, ABD ve Rusya'nın oluşturduğu İsrail-Filistin Dörtlüsü'nün temsilciliği görevinden istifa ettiği Mayıs ayından önce gerçekleşti.

Ancak Blair'in yardımcıları ile Halid Meşal arasındaki temas, daha sonra da devam etti.

Başka İngiliz yetkilileri ile birlikte müzakerelere katılan Blair, Meşal'le Gazze ablukasının nasıl kaldırılacağını görüştü. Müzakerelerdeki temel konu ateşkesti.

ATEŞKES KARŞILIĞI LİMAN VE HAVAALANI
Ateşkesin sürekliliği karşısında, Gazze limanının yanında, bölgeye bir de havaalanı inşa edilecekti. 

Ancak üzerinde çalışılan anlaşma maddelerinin ayrıntıları henüz ortaya çıkmadı.

MEE'nin iddiasına göre, Blair-Meşal görüşmeleri Hamas'la yapılan en ciddi görüşmelerdi. Blair'in bu görüşmeleri İngiltere Başbakanı David Cameron, ABD ve Avrupa Birliği'nin desteğiyle yaptığı belirtiliyor.

Ayrıca, İsrail ve iki Arap ülkesi de Blair-Meşal görüşmelerinden haberdar edilmişti.

HAMAS'IN BAŞARISI
Blair ve Hamas, görüşmelere dair yorum yapmaktan kaçındı. Ancak Avrupalı ve Filistinli kaynaklar, müzakereleri ve içeriğini doğruladı. Ancak kaynaklara göre, müzakereler bir anlaşmayla sonuçlanmaktan hala uzak.

MEE'nin iddiasına göre, Tony Blair'in planı "kurnazca işlenmiş" ve Hamas içerisinde birbiriyle çelişen tepkiler yaratmış durumda.

Ancak edilen bilgilere bakılırsa, Dörtlü'nün 8 yıldır müzakerelere başlamak için Hamas'ın önüne koyduğu "İsrail'i tanıma" ve örgütün silah kapasitesinin azaltılması şartları gündemden düştü. 

Görüşmelerin bir başka sonucu, Gazze hakkındaki müzakerelerde ilk kez Filistin Yönetimi'nin değil, Hamas'ın muhatap alınması. MEE'ye konuşan kaynaklar, Batı'nın Gazze söz konusu olduğunda nihayet Hamas'tan başka kimseyle anlaşamayacağının farkına vardığını öne sürüyor.

MISIR'IN GAZZE KARTI ELİNDEN ALINABİLİR
Müzakerelerin Hamas'ı Mısır'ın etki alanından çıkartacağı da söyleniyor. Ancak yakın zamanda, Mısır Refah Sınır Kapısı'nı çimento ticaretine açtı ve bir mahkeme Hamas'ın terör örgütü olmadığına hükmetti. Ancak bir limanın ve havaalanının inşası ile birlikte, Mısır'ın elindeki Gazze kartının alınacağı tahmin ediliyor.

Kaynaklar, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi'nin, muhtemel bir anlaşmayı veto etme hakkına sahip olmadığına dikkat çekiyor.

BLAIR ŞÜPHESİ
Öte yandan Tony Blair'in kişisel tarihi nedeniyle, İngiliz siyasetçi şüpheyle karşılanıyor.

Mısır'da Sisi darbesini destekleyen Blair, Hamas'ın askeri olarak yenilemeyeceğini, örgütün kaybetmesi için Gazzelilere geleceği dair bir umut verilmesi gerektiğini söylemişti.

Blair'in önerisinin Hamas ve Gazze için bir tuzak olduğunu düşünenler de bulunuyor.