Portekiz’de 'hükümet krizi' derinleşiyor

Portekiz Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva, seçimde toplam oyların yüzde 51’ine yakınını alan sol partilere hükümet kurma görevi vermedi.

Dış Haberler

Portekiz’de üç hafta önce yapılan seçimler sonrası ortaya çıkan kriz derinleşiyor. Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva, seçimlerde toplamda oyların yüzde 50,7’sini alan sol partilere hükümet kurma görevini vermedi.

Silva, Sol Blok ve Potekiz Komünist Partisi’nin hükümet olmaya yakınlaşmasının çok riskli olduğunu belirterek, “40 yıllık demokrasi tarihimizde Potekiz’deki hiçbir hükümet Avrupa karşıtı güçlerin desteğine bel bağlamadı. Yani Portekiz, Lizbon Antlaşmasının, Mali Sıkılaştırma Programının, Büyüme ve İstikrar Paktının iptalini istemenin yanı sıra para birliğinin sona erdirilmesini ve Portekiz’in Euro’dan çıkmasını, NATO’nun dağıtılmasını isteyen güçlere hiçbir zaman dayanmadı.” diye konuştu.

“Bu, demokrasimiz açısından radikal değişim yönünde adım atmak için çok kötü bir zaman” diye konuşan Portekiz Cumhurbaşkanı, ülkenin Troyka’yla yaptığı anlaşmanın “ağır fedakarlıklar yapılmasını” gerektirdiğini savundu.

Silva, “Mali kurumlara, yatırımcılara ve piyasalara yanlış bir mesaj verilmesini önlemek için elimden geleni yapmak benim Anayasal görevim,” diyen Silva, anayasal krizi derinleştirdi.

Ülkenin kanunları, bir genel seçimin ardından en erken 6 ay sonra seçim yapılmasını öngörüyor. Silva’nın daha önce hükümet kurma görevi verdiği Muhafazakar Parti’nin koalisyon kurabileceği sağ partilerin toplam oyu yüzde 38,5’te kalmıştı. Hükümet kurulamaması halinde ülke, 6 ay hükümetsiz yola devam edecek.