Paris’te Sarı Yelek eylemlerinde ‘dördüncü perde’

Fransa’da akaryakıt zamlarına karşı başlayan Sarı Yelek eylemleri bugün dördüncü haftasına girerken, Paris’te polis biber gazıyla saldırıya başladı. Şu ana kadar 974 kişi gözaltına aldı. Eyfel Kulesi ve Louvre Müzesi dahil birçok turistik mekan kapatıldı.

Dış Haberler

Fransa’da akaryakıt zamlarına karşı başlayan Sarı Yelek hareketinin eylemleri bugün dördüncü haftasına giriyor.

Şanzelize Bulvarı yakınlarında polisin göstericilere biber gazıyla saldırıda bulunduğu bildirildi. Saldırıda yaralananlar olduğu belirtiliyor. 

Eylemlere ilişkin açıklama yapan İçişleri Bakanı Christophe Castaner, “Saatler ilerledikçe artmaya devam edecek” dediği gözaltı sayılarını açıkladı. Castaner, son verilere göre Paris’te 617, ülke çapında ise 974 kişinin gözaltına alındığını söyledi. Daha önce yapılan duyuruda gözaltına alınanlardan 361'inin tutuklandığı belirtilmişti.

Polis baret, maske ve koruyucu gözlüklerini vermeyi reddedenleri gözaltına alıyor.

Polisin Paris'te liselileri diz çöktürerek gözaltına alması da bugünkü eylemlerde protesto ediliyor. Diz çöküp ellerini başlarının arkasında kavuşturan Sarı Yelekliler, liselilerle dayanışma mesajı veriyor.

Reuters'ın aktardığına göre bir polis yetkilisi gözaltına alınanlardan 127 kişinin üzerinde çekiç, beyzbol sopası ve metal petank topları bulunduğu gerekçesiyle tutuklandığını söyledi. 

Reuters'a konuşan 28 yaşındaki Guillaume Le Grac adlı bir eylemci “Biz buraya barışçıl bir yürüyüş için geldik, yıkıp dökmek için değil. Biz eşitlik istiyoruz, hayatta kalmaya çalışmak değil yaşamak istiyoruz" dedi.

Eylem öncesi başkentteki Zafer Takı ve Elysee Sarayı'na çıkan sokaklarda Sarı Yelekliler'i durdurarak arama yapan polisin gözaltılara devam ettiği öğrenildi. Zafer Takı'nın önünde yaklaşık bin kişinin bulunduğu bildiriliyor.

Öte yandan erken saatlerden itibaren yüzlerce kişinin "Macron istifa" sloganlarıyla Şanzelize Bulvarı'nda toplanmaya başladığı belirtiliyor.

Başkent Paris’te düzenlenecek eylem öncesinde Louvre Müzesi ve Eyfel Kulesi başta olmak üzere tüm turistik merkezler kapatılırken, geçen haftalarda eylemlerin yoğunlaştığı Şanzelize Bulvarı'ndaki dükkanlar da bugün kapalı. Bazı dükkanlar vitrinlerini tahta plakalar ve tel örgülerle kapattı.

Paris'in Garnier ve Bastille opera binalarındaki programlar iptal edilirken, Fransa 1. Futbol Ligi'nde Paris Saint-Germain (PSG) ile Montpellier arasında başkentte oynanması planlanan karşılaşma da ertelendi.

Fransa genelinde 89 bin polisin, Paris’te ise 8 bin polisin Sarı Yelek eylemleri için görevlendirildiği açıklandı. Polis, Elysee Sarayı'na çıkan yollardan geçen yayaların çantalarını arıyor.

Sarı yeleklilerin istifasını istediği Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise dün Paris’te polis merkezini ziyaret etti.

‘HÜKÜMET PARİS’TE TUZAK HAZIRLIĞINDA’

Hükümetin eylemcilerin, Cumhurbaşkanlığı ofisi olarak kullanılan Elysee Sarayı’nı basacağı, hükümeti devirmek için silahlı eylem hazırlığı olduğu yönünde iddialarının ardından bazı Sarı Yelek hareketi liderlerinin sosyal medya hesaplarından “Hükümet Paris’te tuzak hazırlığında. Paris dışında toplanalım” çağrısı yaptığı bildirildi. Hareketin bazı liderleri ise sosyal medyada Elysee Sarayı’na gitme çağrısı yapıyor. Sarı Yelekliler bugün yapılacak eylemi “Dördüncü Perde” olarak adlandırıyor.

​PROTESTOLAR HOLLANDA VE BELÇİKA'YA DA SIÇRADI

Paris'teki protestolar Hollanda ve Belçika'ya da sıçradı. Hollanda'da Lahey, Amsterdam ve Rotterdam kentlerinde toplanan kalabalık, "Rutte istifa", "Rutte defol git" sloganları attı.

Belçika'da Sarı Yelekliler, Fransa'ya giden otoyolu kapatırken, polis başkent Brüksel'de yaklaşık 100 kişiyi gözaltına aldı. Ülkedeki ekonomik koşulları ve akaryakıt zamlarını protesto eden Sarı Yelekliler, Belçika-Fransa arasındaki E-40 otoyoluna set çekerek trafiğe kapattı.

Avrupa Birliği (AB) kurumlarına ve NATO'ya ev sahipliği yapan başkent Brüksel'de Sarı Yeleklilerin gösterileri başlamadan önce polis 50 kişiyi gözaltına aldı.

GÖZALTILAR

Adalet Bakanı Nicole Belloubet, sosyal medya üzerinden şiddet çağrısı yaptığı öne sürülen 10 kişinin önlem amaçlı olarak gözaltına alındığını açıkladı. Daha önce eylemcileri “darbeci” ilan eden Le Figaro gazetesinin polis kaynaklarına dayandırdığı haberine göre ise eylem öncesi Paris’te son birkaç saat içerisinde 34 kişi gözaltına alındı. 

Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner, son üç haftadır yaşanan gösterilerin "bir canavar" ortaya çıkardığını ileri sürerek, bugünkü gösterilere katılacaklar arasında şiddet yanlısı aşırıcıların bulunacağını iddia etti.

MACRON HAFTA BAŞINDA KONUŞACAK

Öte yandan eylemlerle ilgili henüz kamuoyuna bir açıklama yapmayan Cumhurbaşkanı Macron’un önümüzdeki hafta başında Sarı Yelek hareketiyle ilgili bir konuşma yapması bekleniyor. Muhalefetten Boyun Eğmeyen Fransa lideri Jean-Luc Melenchon, Macron için geçtiğimiz hafta gerçekleşen G20 zirvesine atıfla “Macron hâlâ Arjantin’de mi?” yorumunda bulundu.

MACRON'A GÜVENSİZLİK OYU ÖNERGESİ

Öte yandan dün Fransa Parlamentosu'ndaki üç partinin, Macron hükümetine karşı güvensizlik oyu önergesi vermek için anlaştığı bildirildi. BFMTV kanalının haberinde, Boyun Eğmeyen Fransa Partisi (La France Insoumise), Fransa Komünist Partisi ve Sosyalist Partisi liderlerinin, Macron hükümetine karşı güvensizlik oyu önergesi vermek için anlaştığı belirtildi.

TALEPLER

17 Kasım’da başlayan eylemlerde Fransa’da araçlarda bulundurulması zorunlu olan reflektörlü sarı ikaz yeleklerini giyen eylemciler, akaryakıt zamlarının geri çekilmesini, Macron’un istifasını, emekli maaşları ve asgari ücretin yükseltilmesini ve varlık vergisinin yeniden getirilmesini talep ediyor. Hükümet geçen hafta akaryakıt vergilerine zammı 2019 yılı bütçesinden çıkardığını açıklamıştı.