Odessa katliamının üzerinden tam 1 yıl geçti

Ukrayna’da faşist Sağ Sektör örgütünün ateşe verdiği sendika binasında 48 kişinin hayatını kaybetmesinin üzerinden tam 1 yıl geçti.

Ukrayna’nın Odessa kentinde faşist Sağ Sektör militanlarının gerçekleştirdiği ve 48 kişinin ölümü, 200’den fazlasının da yaralanmasıyla sonuçlanan katliamın üzerinden tam 1 yıl geçti.

2 Mayıs 2014'te Sağ Sektör militanlarıyla ABD ve AB desteğiyle kurulan yeni hükümet karşıtları arasında Odessa kent meydanında çatışma çıktı. Sayıca az olan hükümet karşıtları, bir süre sonra meydanda bulunan sendika binasına sığındı. Sağ Sektör militanları, binayı ateşe vererek 48 kişiyi katletti, 200’den fazlasını yaraladı.

HÜKÜMET ÜZERİNİ ÖRTTÜ

Ukrayna parlamentosunda katliamı inceleyen komisyon, Eylül 2014’te raporunu parlamentoya sundu. Raporda, katliamdan ötürü “kentte yaşanan kargaşayı başlatanlar” suçlandı. Başka bir ifadeyle, Ukrayna parlamentosu katliamın bizzat katledilenlerin suçu olduğunu söyledi.

KATLİAMI ANMAYA GİDEN GAZETECİ SINIR DIŞI EDİLDİ

İtalyan gazeteci ve insan hakları savunucusu Franco Fracassi, Odessa katliamının birinci yıldönümü nedeniyle yapılacak etkinliğine katılmak üzere gittiği Ukrayna’dan sınır dışı edildi.

Cuma gecesi Kiev Havaalanı’nda tutuklanan İtalyan gazeteci, bir süre gözaltında tutulduktan sonra Roma uçağına bindirilerek ülkesine geri yollandı.

Fracassi, İtalya’da Odessa katliamı hakkında yapılan ilk haberlere imza atmıştı.