Macaristan'dan ABD ile işbirliği mesajı: 'Küresel göç paktına karşı'

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile ortak basın toplantısında konuşan Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto, ABD hükümetiyle Macar hükümetinin göçmenlere karşı 'önce ulusal çıkar' politikasında ortaklaştıklarını söyledi ve İsrail konusunda da ABD ile uluslararası kurumlarda işbirliği mesajı verdi.

soL - Dış Haberler

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Orta Avrupa turuna dün Macaristan’ın başkenti Budapeşte ziyaretiyle başladı.

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto ile görüşmesi sonrasında ortak basın toplantısında konuşan Pompeo, ABD’nin son yıllarda bölgedeki etkinliğinin azalması nedeniyle Rusya ve Çin’in nüfuzunun arttığı görüşünü yineleyerek Macaristan ile ticaret ve güvenlik konularındaki ortaklıklarını artırmayı hedeflediklerini söyledi.

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto ise, ABD ile Macaristan hükümetlerinin “önce ulusal çıkar” politikalarının benzer olduğunu vurguladı. “İki hükümet de kendi halklarının güvenliğini sağlamanın devletin ilk ve öncelikli sorumluluğu olduğunu düşünüyor" diyen Macaristan Dışişleri Bakanı, "Ve bu da küresel göç paktına karşı mücadelede nasıl işbirliği yapabileceğimizi ortaya koyuyor” diye konuştu.

Macar Bakan “Biz her zaman ABD’nin kendi sınırlarını savunma çabalarıyla aynı çizgide olduk. Ve iki hükümet de Hıristiyan mirasını korumanın ve dünya çapında Hıristiyan toplulukların desteklenmesinin çok önemli olduğunu düşünüyor. Uluslararası siyasi toplum tarafından İsrail'e adil muamele için ABD ile birlikte uluslararası kurumlarda etkinliğimizi artırmış bulunuyoruz” dedi.

'ÇİN VE RUSYA İLE İŞBİRLİĞİMİZ ABD'NİN GÜVENİLİR MÜTTEFİKİ OLMAMIZA ENGEL DEĞİL'

Ülkesinin Çin ve Rusya ile ticari ilişkilerinin diğer AB ülkeleriyle karşılaştırıldığında aslında belirleyici bir rakama ulaşmadığını söyleyen Macaristan Dışişleri Bakanı “Biz NATO müttefikleriyiz. Rusya ya da Çin ile işbirliğine gelince, bu bizim güvenilirliğimizi zedelemiyor ya da ABD ve NATO’nun güvenilir müttefikleri olmamızı tehlikeye atmıyor” ifadesini kullandı.

Macaristan ile Çin arasındaki ticaretin, Avrupa Birliği ile Çin arasındaki toplam ticaretin yüzde 10’undan daha azını oluşturduğunu belirten Szijjarto, Çinli telekomünikasyon devi Huawei’nin Macaristan’da da yatırım yaptığını ancak en büyük yatırımlarının Almanya ve İngiltere’de olduğunu kaydetti.

Macar bakan “Çin konusunda ikiyüzlülüğün geride bırakılması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Rusya ile ilişkiler konusunda da Avrupa’da bir "ikiyüzlülük" olduğunu söyleyen Macaristan Dışişleri Bakanı “Çünkü bakın Kuzey Akım 2’yi Gazprom’la birlikte hazırlayan ve inşa eden enerji şirketleri Macaristan’a ya da Orta Avrupa ülkelerine ait değil. Saint Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu’na bir süper star olarak davet edilen Macaristan Başbakanı değil Fransa Cumhurbaşkanıydı” diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ise Macaristan ile savunma konusunda işbirliği anlaşması yaptıklarını duyurduğu konuşmasında Macaristan’ın ABD'den hava savunma sistemleri alacağını ve Gayrısafi Yurtiçi Hasılası’nın yüzde 2’sini savunmaya ayırma sözü verdiğini, Afganistan’daki askeri varlığını artıracağını açıkladı. 

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo Macaristan’daki görüşmeleri sırasında ABD Konsolosluğunda gazetecilere yaptığı açıklamada ise Çinli şirket Huawei’nin ekipmanlarının Orta Avrupa ülkelerinde kullanılmasının ABD’nin bu ülkelerle işbirliğini zedeleyeceğini söyledi. Pompeo Huawei ekipmanlarının “önemli ABD sistemleriyle birlikte kullanılması durumunda bu ülkelerle işbirliği yapmamız bizim için daha da zorlaşır" ifadelerini kullandı.