Lübnan'da 'çöp' protestoları siyasi krizi derinleştiriyor

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta bir süredir devam eden "çöp" protestoları, hükümet karşıtı bir konuma evriliyor. Dün gece Beyrut sokaklarında çatışmalar yaşanırken, kente ordu konuşlandı. Suudi destekli Gelecek Hareketi'nin Başbakan Tammam Salim'i devirmek için protestoları desteklediği öne sürülüyor.

Dış Haberler

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta başlayan "çöp" protestoları, hükümet karşıtı eylemlere dönüştü.

Geçtiğimiz aylarda ülkenin en büyük çöp toplama sahasının kapanmasının ardından başkent sokaklarında oluşmaya başlayan çöp yığınları, bir süredir eylemlere neden oluyordu.

Dün Riyad el-Sulh Meydanı'nda, hükümet sarayının yakınlarında toplanan binlerce kişinin yürüyüşü, bir grup genç ile polis arasında çatışma başlayınca dağıldı.

Lübnan Kızıl Haçı, toplam 59 kişinin tedavi olmak üzere hastaneye kaldırıldığını, 343 kişininse hafif şekilde yaralandığını açıkladı.

GELECEK HAREKETİ ŞİDDETİ KÖRÜKLÜYOR
Polis, göstericileri devlet binalarından uzaklaştırmak için havaya ateş açtı. Bazı polisler, göstericilerin fırlattığı taş ve molotof kokteyllerinden dolayı yaralandı.

Kalabalık polise "Şebbiha!" diye bağırırken, Associated Press'e (AP) konuşan bazı eylemciler, barışçıl eylemlerin bazı radikal unsurlar tarafından kendi siyasi hedefleri için saptırıldığını belirtti.

Russia Today'e konuşan bir protestocu da, protestolarının başlangıçta barışçıl olduğunu, yalnızca Çevre Bakanı'nın istifasını istediklerini, rejimi değiştirmeye çalışmadıklarını söyledi.

Polisin sert saldırısı nedeniyle şimdi hükümetin istifa etmesini istediklerini söyleyen eylemci, en kısa sürede seçimlerin yapılması gerektiğini kaydetti.

Trablusşam ve Nebatiye'de de eylemler olurken, Dahr el-Beydar'daki eylemciler Beyrut-Şam ana yolunu kesti. Yol kesme eylemlerinin, Suudi Arabistan destekli Gelecek Hareketi'ne mensup bazı milletvekillerinin öncülüğünde yapıldığı öne sürülüyor.

LÜBNAN'DA SİYASİ KRİZ BÜYÜYOR
Lübnan'daki son siyasi krizin nedenleri arasında, yaklaşık 1 yıldır ülkenin Cumhurbaşkanı olmadan yönetilmesi yer alıyor. Meclisteki partilerin ulusal ve uluslararası bağlantıları, yeni bir lider seçilmesini engelliyor.

Şu anda yönetimde olan "ulusal birlik" hükümeti ise, görev süresini 2017 yılına kadar uzattı. Bununla birlikte, Başbakan Tammam Salim "istifa" sinyalleri vermeye başladı.

Polisin "orantısız güç" kullandığını kabul eden ve bu polisler hakkında soruşturma başlatılacağını duyuran Salim, şiddetin sürmesi halinde "çöküşe doğru gideceklerini" söyledi.

Bu çöküşe ortak olmayacağını söyleyerek istifa mesajı veren Salim, çöp sorununun bu jafta yapılacak kabine toplantısında çözülememesi durumunda hükümetin çökeceğini ima etti.

Ülkenin kamu borçlarının seviyesi ve memur maaşlarının önümüzdeki ay ödenememe ihtimali de, "ulusal birlik" hükümetinin çözmesi gereken sorunlar arasında.

Salim'in istifası halinde ise ilginç bir durum ortaya çıkacak. Lübnan'da yeni bir Başbakan atamak, Cumhurbaşkanı'nın yetkileri arasında. Ancak ülkede bir Cumhurbaşkanı bulunmuyor.