Küba tıbbi teknoloji üretimindeki yatırımlarını artırıyor

Küba'da tıbbi teknoloji üreten Digital Araştırmalar Merkezi Enstitüsü'nün biri mekanik, diğeri elektronik üretim yapan iki fabrikası bulunuyor.

İlker Belek

Küba’da tıbbi teknoloji üretiminin başındaki kurum Digital Araştırmalar Merkezi Enstitüsü (ICID).

ICID 1969’da kuruldu. İlk görevi bir mini bilgisayar geliştirmekti.

1983 yılında tıbbi cihaz üretimine yönelik ilk çalışmalarını başlattı. İki yıl sonra da Küba’nın ilk dijital EKG cihazı geliştirildi ve hastanelerde kullanılma sokuldu.

1991 yılında bu cihazın geliştirilmiş bir versiyonu Latin Amerika ülkelerine ve Angola’ya ihraç edilmeye başlandı.

ICID’in bugünkü başkanı Israel Zayas kendi ürettikleri tıbbi cihazların maliyetinin uluslar arası piyasalardaki eşdeğerlerinden %40 daha ucuz olduğunu ve ihraç ettikleri ürünlere parça garantisi verdiklerini söylüyor.

Tıbbi cihazlar konusundaki araştırmalar Kardiyoloji ve Kardiovasküler Cerrahi Enstitüsü, Havana Tıbbi Acil Hizmetler Merkezi, Ulusal Onkoloji ve Radyoloji Enstitüsü, William Soler Çocuk Kalp Merkezi gibi kurumlarla ilişki içinde sürdürülüyor.

ICID’in esas üretim alanı kardiyak araştırmalarda kullanılan cihazlar. EKG cihazları, taşınabilir EKG kayıt cihazları, kardiyopulmoner stres test sistemleri, defibrilatörler ve bifazik monitörler bunlar arasında yer alıyor.

ICID’ın iki fabrikası mevcut. Bunlardan birisi mekanik diğeri ise elektronik üretim yapıyor.

Cihazlar ISO 2001 ve ISO 13485 kalite standartlarına uygun olarak üretiliyor. Kurum ayrıca Amerika’daki Food and Drug Administration (FDA) tarafından da akredite edilmiş durumda.

Kaynak

http://en.granma.cu/cuba/2017-06-14/cuban-medical-technology-to-ensure-q...