Komünist partilerden AB'nin göçmen kararına kınama

İtalya, İspanya, Malta ve Yunanistan'daki komünist partiler, AB'nin göçmen kararına kınama açıklaması yapıldı.

Dış Haberler

Yunanistan Komünist Partisi'nin (KKE) girişimiyle, Akdeniz'den en çok göç alan 4 ülkenin komünist partileri KKE, İtalya Komünist Partisi (CPI), Malta Komünist Partisi (PC Malta) ve İspanya Halkları Komünist Partisi (PCPE) Avrupa Birliği'nin göçmenleri geri yollama kararıyla ilgili ortak açıklama yaptı.

Açıklamada denizlerde gerçekleşen trajedinin bir kaynağı olduğu söylenirken, bunun Avrupa Birliği ve ABD gibi ülkelerin siyasi hattı olduğu vurgulandı. Bu hattın Doğu Akdeniz, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki savaşlardan sorumlu olduğu belirtilirken, bu trajedinin köklerinin kapitalist sistemin kendisi olduğu vurgulandı.

Bu topraklarda görülen yoksulluğun, sınıf sömürüsünün ve işçi sınıfının ve halkların gerici rejimlerce baskılanmasının ve emperyalist çelişkilerin keskinleşmesinin emperyalist savaşlara ve müdahalelere sebep olduğu söylenirken, Suriye, Libya, Irak, Mali ve diğer Ortadoğu ve Afrika'daki insanların bu emperyalist savaşlar ve müdahaleler sebebiyle başka bölgelere giderek kendilerini riske atmak zorunda olduklarına dikkat çekildi.

Göçmenlik sorununun onu yaratan sebepler çözülmeden çözülemeyeceği belirtilirken, göçmenliği engellemek için konulan "çitlerin" yalnızca ölü sayısını ve köle tacirlerinin ücretini arttırdığı vurgulandı. Avrupa'nın sözde "Güney", "sağ" ve "sol" hükümetlerinin sorumluluk taşıdığı söylenirken, onların da NATO ve AB'nin emperyalist planlarına katılarak bu suça iştirak ettikleri aktarıldı.

Hükümetlerin mülteciler için insani ve geçici merkezler kurması gerektiğine işaret edilen açıklamada, bu kişilere gerçek hedeflerine ulaşmaları için belge verilmesi gerektiği de söylendi. Dublin Düzenlemeleri ve Schengen Anlaşması'nı tanımadığını belirten komünist partiler, bu sorunun sebeplerinden ayrılarak çözülemeyeceğini vurgulayarak, "halklarımızın AB ve NATO müdahalelerine, çürümüş kapitalist sistemin kendisine karşı mücadelesi güçlendirilmelidir" dendi.