KKE'den kanun teklifi: Kemer sıkma kanunları iptal edilsin

SYRIZA hükümeti, Eurogroup ile buluşup pazarlıkları sürdürürken KKE meclise memorandum kapsamında çıkan tüm yasaların iptali için kanun teklifi vermeye hazırlanıyor.

Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) ve Bağımsız Yunanlar (ANEL) hükümetinin kurulmasının üzerinden yirmi gün geçmişken hükümetin Yunanistan'da yaratmış olduğu hayal kırıklığı hızla artıyor. Başbakan Aleksis Çipras başta olmak üzere pek çok SYRIZA'lı bakan memorandum önlemlerinin %70'ini koruyacaklarını kalan %30'unu OECD programı ile ikame edeceklerini duyurmuşlardı. Memorandum yerine "program" sözcüğünün kullanıldığı bir kelime oyunu halini alan pazarlıklar kapsamında SYRIZA bugün Eurogroup ile toplantı halinde.

KKE: HALK İLE DALGA GEÇİLİYOR

Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ise görüşmelere dair yaptığı açıklamada halk ile dalga geçildiğini belirtirken mevcut çabaların AB içinde kalarak, kapitalist bir iktisadi büyüme programı benimsenerek halkın sorunlarına çözüm bulunmayacağını ispat etmekten başka işe yaramayacağını vurguladı. 

KKE Merkez Komitesi Genel Sekreteri Dimitris Kuçubas, Mornos fabrikasında işçilerle buluştuğu toplantıda yaptığı açıklamada KKE'nin tüm memorandum yasalarının iptali için kanun önerisi vermek üzere hazırlıklarını tamamladığını ilan etti. KKE'nin hazırladığı kanun önerisi bunun yanısıra net asgari ücretin 751 Avro'ya yükseltilmesini ve tüm çalışanların ücretlerinin 2009 öncesi düzeye çıkarılmasını öngörüyor. 

Yunanistan'da şu anda asgari ücret 600 Avro'nun altında. SYRIZA, seçimler öncesinde "müzakereler tamamlandıktan sonra" brüt asgari ücretin 751 Avro olacağını açıklamıştı. Bu artış, kesintilerin ardından net asgari ücretin neredeyse artmaması anlamına geliyor.