Japonya'dan Güney Çin Denizi'nde provokasyon hazırlığı

Japonya'nın, en büyük savaş gemisini önümüzdeki aylarda Güney Çin Denizi'ne göndereceği söyleniyor.

Dış Haberler

Çin Halk Cumhuriyeti'nin Asya-Pasifik'teki en önemli rakiplerinden Japonya, "Izumo" isimli en büyük savaş gemisini Güney Çin Denizi'ne göndermeyi planlıyor.

Reuters'e konuşan kaynaklar, Temmuz ayında Hint Okyanusu'nda ABD, Hindistan ve Japonya deniz kuvvetlerinin katılımıyla yapılacak "Malabar" tatbikatına katılacak helikopter gemisinin sırasıyla Singapue, Endonezya, Filipinler ve Sri Lanka'dan geçerek Hint Okyanusu'na ulaşacağı söyleniyor.

Izumo'yu genişletilmiş bir görevle uzağa göndererek onun kapasitesinin test edileceğini kaydeden kaynaklar, savaş gemisinin Güney Çin Denizi'nde ABD ile birlikte eğitim yapacağını da belirtiyorlar.

Güney Çin Denizi'nde Çin Halk Cumhuriyeti'nin yanı sıra Tayvan, Malezya, Vietnam, Filipinler ve Brunei de egemenlik iddia ediyor.

Japonya'nın Güney Çin Denizi'nde herhanhi bir egemenlik iddiası yok. Ancak Japonya ile Çin arasında Doğu Çin Denizi'nde ihtilaf bulunuyor.

Öte yandan Japonya'nın, Izuma'nın Manila'nın batısındaki Subic Körfezi'ne geldiğinde, Filipinler lideri Rodrigo Duterte'yi gemiyi ziyaret etmeye davet ettiği söyleniyor.

Duterte, iş başına geldikten sonra Batı ile ittifakını bozup Çin'e yanaştığına ilişkin güçlü bir izlenim oluşturmaya başlamıştı.

Duterte de, zamanı olduğu takdirde gemiyi ziyaret edeceğini açıkladı.

ABD, Çin'i Güney Çin Denizi'nde diğer ülkelerin egemenlik hakkını ihlal etmekle suçluyor. Donald Trump yönetimi de, Çin'e karşı sert bir siyaset izleyeceğinin sinyallerini vermişti.