FBI: Sağcı militanlar ABD’li Müslümanlara saldırı planı yapıyor

FBI’ın terörle mücadele dairesi tarafından yayımlanan istihbarat bülteninde ABD’de bazı sağcı grupların ülkedeki Müslümanlara yönelik saldırı planları yaptıkları belirtildi.

Dış Haberler

ABD Federal Araştırma Bürosu (FBI) terörle mücadele dairesi, ülkedeki bazı sağcı grupların ABD’li Müslümanlara yönelik saldırı planları yaptığı yönünde bir istihbarat bülteni yayımladı. 28 Mayıs’ta yayımlanan bülten geçtiğimiz hafta Public Intelligence sitesi tarafından kamuoyuyla paylaşıldı.

Bültende kısa bir süre önce Hıristiyan bir vaiz ve eski bir milletvekili adayının New York eyaletindeki Müslüman cemaate yönelik saldırı planının açığa çıkartıldığı kaydedildi.

ABD’deki emniyet teşkilatlarına gönderilen istihbarat bülteninde, “Aşırılıkçı milisler hedef aldıkları grupları ABD’deki Müslümanlara ve İslami kurumlara doğru genişletiyor. Bu da şiddet içeren dilde ve çeşitli komplo planlarında artışa neden oluyor ve uzun vadede ülke içindeki aşırılıkçılar tarafından Müslümanlara yönelik tacizlerin artması riskini taşıyor” ifadelerine yer verildi.

IŞİD'E ÖZENMİŞLER

Bültende örnek verilen saldırı planlarından en korkunçlarından biri, geçtiğimiz Eylül ayında Missisipi eyaletinde açığa çıkarılan bir gruba ait. Müslüman bir vatandaşı kaçırıp kafasını kesmeyi ve görüntülerini internette yayınlamayı tartışan grup, bu planı hayata geçiremeden dağılmış.

FBI’IN ÖZRÜ KABAHATİNDEN BÜYÜK

İstihbarat bülteninin sonunda FBI yetkilileri, Müslümanların sağcı militanlarca hedef alınması, “Müslümanları topluca şüpheli olarak gören ideolojinin bir sonucu” olarak niteleniyor. Aynı ideolojinin FBI’ın yürüttüğü faaliyetlerde de önemli bir payı olduğu biliniyor.