Eski Pentagon yetkilisi: ABD, Yemen'deki cenaze katliamına doğrudan yardım etti

Eski bir Pentagon yetkilisi, Suudilerin Yemen'de yüzlerce kişiyi öldürdüğü taziye evi katliamına ABD'nin doğrudan yardım ettiğini ileri sürdü.

Dış Haberler

Suudi Arabistan'ın Yemen'in başkenti Sana'da bir cenaze evini vurmasının ve 600'ün üzerinde kişiyi öldürmesinin yankıları sürüyor.

AlterNet'ten Ken Klippenstein ve Paul Gottinger'in haberine göre, savaş uçağı mühendisi ve eski Pentagon yetkilisi olan Pierre Sprey, katliamla ilgili önemli iddialar ortaya attı.

Sprey'e göre, eğer saldırıyı yapan Suudi jetleri Riyad yakınlarındaki Prens Sultan üssünden kalktıysa, bunlar neredeyse kesinlikle ABD Hava Kuvvetleri tanker uçakları ile yakıt ikmali yapmıştır.

Sprey, Yemen'e daha yakın bir bölgede de Kral Halid üssü olduğunu, ancak Husilerin Suudi Arabistan içindeki başarılı operasyonları nedeniyle Riyad'ın burada pek fazla uçak tuttuğunu düşünmediğini söylüyor.

Eski bir Özel Kuvvetler askeri olan Michael Adams da, Suudilerin bu değerdeki savaş uçaklarını Yemen sınırına yakın bir üste konuşlandırmayacağını düşündüğünü aktarıyor.

AlterNet'e konuşan Hava Kuvvetleri Sözcüsü Shane Huff, ABD'nin Suudi koalisyonu uçaklarına, katliamın olduğu haftasonunda ikmal yaptığını kabul etti, ancak katliamda kullanılan uçaklara ikmal yaptığı iddialarını reddetti.

Huff'un verdiği bilgiye göre, ABD Nisan 2015'ten bu yana 5 bin 730 kez koalisyon uçaklarına yakıt ikmai yaptı.

Ayrıca, katliam bölgesinden çekilen fotoğraflarda, ABD yapımı Mark 82 bombasına da rastlanmıştı. Bu bombaları ABD Suudileri, katliamdan kısa bir süre önce satmaya başlamıştı.