El Kaide'den İHH'ya 'onur ödülü'

Suriye'ye gönderdiği "yardım"larla bilinen İHH, El Kaide şeyhinin elinden "onur ödülü" aldı.

Dış Haberler

El Kaide'nin Suriye kolu Heyet-u Tahrir'uş Şam (Şam Kurtuluş Heyeti) Türkiye'den İHH'nın da aralarında bulunduğu 'devrimlerinin gizli kahramanları' için ödül töreni düzenledi.

Törende sahneye davet edilen İHH temsilcisi ödülününü HTŞ genel Emiri Şeyh Ebu Cabir ve El Kaideci Suudi Şeyh Abdullah el-Muhaysini'den aldı.

HTŞ tarafından İdlib'te düzenlenen ödül töreninde bir konuşma yapan HTŞ lideri Ebu Cabir, “Hiç kimseye hakkıyla teşekkür etmeye gücümüz yetmiyor” dedi. Ardından ödüllerin sahipleri tek tek kürsüye çağrıldı.

Kürsüye ilk çıkan, “Beyaz Miğferler” olarak bilinen “Sivil Savunma Ekibi”nin temilcisi oldu. Beyaz Miğferler, ABD'nin 7 Nisan'daki Suriye'ye yönelik saldırısına gerekçe gösterilen 4 Nisan'da meydana gelen, Han Şeyhun'daki kimyasal sızıntıyla ilgili olarak Suriye'ye yönelik müdahale yanlılarının tek kaynağıydı.

ABD ve İngiltere'nin toplamda 100 milyon dolar maddi yardım yaptığı Beyaz Miğferler'şn daha önce El Kaide ile bağlantılı olduğu iddiaları gündeme gelmiş ancak örgüt bu iddiaları reddetmişti.

Beyaz Miğferler'in ardından, İHH temsilcisi sahneye çıkarak ödülünü Ebu Cabir ve Muhaysini'den aldı.

Programın sonunda ABD yapımı TOW tanksavarları etkili bir biçimde kullanan Ebu Adnan Kaf adlı militana da ödül verildi.

HTŞ, 4 Mayıs'ta Kazasiktan'ın başkenti Astana'da Rusya, İran ve Türkiye tarafından imzalanan ve Suriye'de “Çatışmasızlık bölgeleri kurulmasını” öngören protokole katı bir şekilde karşı çıkmıştı.

Astana sürecini “ihanet” olarak nitelendiren örgüt, bu anlaşmaya uyacak Suriyeli silahlı grupları da hedef alacağını açıkladı.

Son zamanlarda Türkiye'nin HTŞ'nin kontrolü altındaki İdlib'e askeri müdahalede bulunabileceği iddiaları gündeme gelirken, örgüt “Haçlıların ajanı” olmakla suçladığı Türkiye'ye karşı askeri önlemler alındığını açıkladı.

HTŞ ayrıca İdlib çapında Türkiye'ye karşı protesto gösterileri düzenliyor. Londra merkezli ve muhalif çizgideki Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, HTŞ'nin kontrol ettiği camilerde geçtiğimiz cuma günü Türkiye'ye karşı fetvalar verildiğini bildirdi. SOHR'a göre fetvalarda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için “gangster” ifadesi kullanıldı.