Kızılay'dan soL'a itiraf gibi tekzip: Beyaz Miğferler'i AKUT eğitiyor!

Kızılay tarafından soL'a gönderilen tekzip metninde, Beyaz Miğferler isimli kuruluşun El Kaide ile bağının bilinmediği söylenirken, bu grubu AKUT'un eğittiği itiraf edildi.

Erman Çete

Suriye'de 5 yılı aşan vekalet savaşının en büyük parçalarından biri de, özellikle Batı, Türkiye ve Körfez destekli "sivil toplum kuruluşları" idi.

Dün soL'da, Suriye'deki kuşkulu faaliyetleri daha önce belgelenen White Helmets (Beyaz Miğferler) isimli "yardım ve kurtarma" grubunun Türk Kızılayı'na destek tweetini haberleştirmiş ve bu kurumun El Kaide ile bağlantılı olduğunu yazmıştık.

Yine dün akşam saatlerinde, Kızılay Basın Müşavirliği'nden Selahattin Bostan, haber hakkında bir tekzip gönderdi. Önce, tekzipten çok itiraf niteliği taşıyan bu metnin tamamını okurlarımızla paylaşalım:

İnternet sitenize 14 Ağustos 2016 tarihinde giren “El Kaide bağlantılı ‘yardım kuruluşundan’ Kızılay’a teşekkür” başlıklı haberiniz üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılması ihtiyacı doğmuştur.

Haberde sözü edilen “The White Helmets (Beyaz Miğferler)” grubu, Suriye’de insan hayatının korunması için çaba gösteren önemli bir insani yardım kuruluşudur. Çalışmalarını ağırlıklı olarak yaralı ve hasta savaş mağdurlarının korunmasına odaklayan grup, dünyadaki çeşitli insani yardım kuruluşları tarafından da desteklenmektedir. Eğitimlerinin bir bölümünü ülkemizin önemli arama kurtarma örgütlerinden biri olan AKUT’tan alan kuruluşun sözü edilen El Kaide Örgütüyle herhangi bir bağı olduğuna dair elimizde herhangi bir bilgi ve belge bulunmamaktadır. Aksine, bu grubun insan sağlığı için yaptığı çalışmaların gördüğü uluslar arası destek tam tersi bir duruma işaret etmektedir.

Dünyanın en önemli, ülkemizin ise en büyük insani yardım kurulu olan Kızılay’ın adının bir terör örgütüyle aynı cümle içinde kullanılmasının bilinçli bir algı operasyonu olduğunu düşüyoruz. Kızılay’a bilinçli veya bilinçsiz verilen her türlü zararın yardım bekleyen insanlara verilmiş bir zarar olduğu konusunu hatırlatır, yasal haklarımız saklı kalmak şartıyla ilgili haberin sitenizden geri çekilmesini beklediğimizi bildiririz.

ŞECAAT ARZ EYLERKEN...

Kızılay, tekzip yollarken, doğrusu bizim de bilmediğimiz bir gerçeği dile getiriyor: Meğer, Suriye'de faaliyet yürüten Beyaz Miğferler'i AKUT eğitiyormuş.

Kızılay'ın AKUT'un ismini vermesi boşuna değil. 2011 yılındaki bir habere göre, iki kurum arasında "ulusal ve uluslararası afet müdahalelerine yönelik karşılıklı ilişkilerin" belirlendiği bir anlaşma imzalanmış ve "Ortak Çalışma Grubu" oluşturulmuş. Yani, iki kurumun işbirliği eskiye dayanıyor.

Grubun ABD ve İngiltere tarafından desteklendiği de artık biliniyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, 27 Nisan'da yaptığı basın toplantısında, USAID'in White Helmets'e 23 milyon dolarlık yardım yaptığını söylemişti (Toner'ın basın toplantısı tutanağı için tıklayınız). 

Bir başka destekçi İngiltere'nin de, 31 Mart 2016'ya kadar gruba 18.7 milyon sterlinlik yardım yaptığı ortaya çıkmıştı (Belge için tıklayınız).

KURUCUSU VE PARA KAYNAKLARI

Beyaz Miğferler, eski bir İngiliz subayı James Le Mesurier tarafından kuruldu. Bu Mesurier'nin, bugün Academi-Blackwater türü işler yapan bir şirkette "paralı asker" olduğu iddia ediliyor (Konu hakkında ayrıntılı tartışma için tıklayınız).

Kurumun finans kaynakları arasındaysa, Esad'a karşı Batı müdahalesini savunan bir PR firması, Purpose Inc. bulunuyor. Bu firma, ünlü spekülatör George Soros'la bağlantılı. 

Purpose'un eş kurucusu, yine Soros'un Açık Toplum Vakfı ile bağlantılı bir  grup olan Avaaz'ın da kurulmasına yardım etmiş olan Jeremy Heimans'tır. Avaaz, Suriye'de "uçuşa yasak bölge" taleplerini Batı'da dile getirilmesi ile biliniyor (Bu konuda ayrıntılı bilgi için tıklayınız).

EL KAİDE BAĞLANTISI

Kızılay Basın Müşaviri'nin Beyaz Miğferler'in El Kaide bağlantısıyla ilgili "haberimiz yok" demesi ise en hafifinden şaşırtıcı.

Örneğin, geçen sene Halep/Hreytan'da çekildği belirtilen şu video. Videoda, El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi (ad değiştirerek Fetih el-Şam Cephesi oldu), bir kişiyi infaz ediyor.

İnfazdan sonra gelerek cesedi kaldıranların ise Beyaz Miğferler üyeleri oldukları görülüyor. "Arama-kurtarma" faaliyetlerine, Nusra'nın infaz ettiği kişilerin cesetlerinin toplanmasının da dahil olduğu anlaşılıyor.

Bir başka Kaide-Beyaz Miğferler kanıtı, yine geçen seneden. Mart ayında İdlib kentini, başını Nusra Cephesi'nin çektiği Fetih Ordusu ele geçirmişti. Aşağıdaki görüntüler şehirdeki "kutlamalardan". Nusra bayrağı tutan kişiye dikkat:

Aşağıdaki fotoğrafta da, "yardımsever" bir Beyaz Miğfer, İdlib/Eriha'nın Fetih Ordusu tarafından "kurtarılmasını" kutluyor:

Bir başka "yardımsever" Beyaz Miğfer, Cisreşşuğur'un ele geçirilmesini kutluyor ve "mücahidlere hizmet etme"nin öneminden bahsediyor:

(Bu yardımsever Beyaz Miğfer'in "Şebbiha cesetlerini çöpe attıklarını" da anlattığı video için tıklayınız.)

Bitmedi. Aşağdaıki görüntüler de, Mart 2016'da Kuzey Hama'da yapılmış bir eylemden. Nusra bayrakları ile Beyaz Miğferler yine yan yana:

Devam ediyoruz. El Kaide logolu aşağıdaki Sarmin'de çekilmiş videoda, "yardımsever" Beyaz Miğferler, Suriye askerlerinin cesetleri ile birlikte zafer işareti yaparken görülüyor:

Zannediyoruz bu kadarı yeterli. Daha fazla "kanıt" isteniyorsa, özellikle El Kaide'nin İdlib video kanallarına bakılabilir. Bunlar buzdağının yalnızca görünen yüzü.

Bu kadar "kanıt"a rağmen, Kızılay ve AKUT Beyaz Miğferler'i eğitmeye ve savunmaya devam edebilir. Ne de olsa Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan ile birlikte Fetih Ordusu'na "ılımlı" baktığını itiraf etmişti.

Ancak normalde yapılması gereken, bunca kuşkunun bir ihtiyata neden olması ve Türkiye'nin adı geçen örgüte desteğini en azından gerçek bir soruşturma yapılana kadar durdurmasıdır.

Tüm bunlara rağmen, Kızılay'ın hâlâ kendilerine yönelik bir "algı operasyonu" olduğunu iddia etmesi ise, "normalde" olması gerekenin olmayacağını gösteriyor.