Batı'dan tam saha Suriye presi: Rusya 'savaş suçu işledi' iddiası

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısında Rusya, Batılı ülkeler tarafından Suriye'de "savaş suçu işlemekle" suçlandı.

Dış Haberler

Suriye'deki krizin çözümü çıkmaza girerken, başta ABD olmak üzere Batılı ülkeler Rusya'ya yönelik tavırlarını sertleştiriyorlar.

The Guardian'ın haberine göre, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısında Rusya Suriye'de "savaş suçu işlemekle" itham edildi.

Suçlamaların odağında, cihatçıların kontrolündeki Doğu Halep'e yönelik bombardıman yer alıyor. Rusya ve müttefiki Suriye, Doğu Halep'te sığınak delen "bunker buster" ve yangın bombaları kullanmakla suçlanıyor.

Britanya'nın BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft, bunker buster'ların sivillerin evlerine karşı kullanıldığını ileri sürdü.

Daha sonra Rycroft, Suriye temsilcisinin konuşmaya başlamasının ardından, ABD'li ve Fransız mevkidaşları ile birlikte toplantıyı terk etti.

Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi François Delattre da, bunker buster ve yangın bombalarının sivil bölgelerde kulanıldığını söyleyerek, "Bu cezasız kalmamalı" dedi.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power ise, Rusya'nın [Suriye'de] desteklediği ve yaptığı terörle mücadele değil, barbarlık" diye konuştu.

Toplantıda Rusya'nın temsilcisi Vitali Çurkin ise, ateşkesin çökmesinden ABD destekli "muhalifleri" sorumlu tuttu.

Öte yandan, Britanya Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Batı'nın Suriye'de uygulanabilir bir askeri stratejiye sahip olmadığını, Rusya'nın sivil hedeflere saldırısının kanıtlanması durumunda "savaş suçu" ile suçlanabileceğini söyledi.