Almanya'da 'Franco A.' olayı büyüyor: İkinci kışlada da Neonazi skandalları

Franco A.'nın görevli olduğu Lecleq Kışlası'ndan sonra Donauesching'deki Fürstenberg Kışlası'nda da eski Nazi ordusu ''Wehrmacht''a ait pek çok sembol ve askerî malzemenin var olduğu bildirildi.

Dış Haberler

Almanya'da Neonazi üsteğmen Franco A. üzerinden patlak veren Federal Ordu'daki Nazi askerler skandalı giderek büyüyor.

Franco A.'nın görevli olduğu Lecleq Kışlası'ndan sonra Donauesching'deki Fürstenberg Kışlası'nda da eski Nazi ordusu ''Wehrmacht''a ait pek çok sembol ve askerî malzemenin var olduğu bildirildi.

Der Spiegel'in haberine göre, gamalı haç, Wehrmacht miğferleri ve gamalı haç işlemeli pek çok silahın kışlada sergilendiği kaydedildi.

Der Spiegel'den Mattihas Gebauer'in haberine göre, 2010'da açılan Lecleq Kışlası'nda ''eski ordu''ya ait geleneksel eşyaların olması mümkün değil. Çünkü henüz yeni açılan bu kışlaya Nazi ordusuna ait eşyaların dışarıdan getirilmiş olmasının altı çizilerek, Savunma Bakanlığı'nın konuya ilişkin şu açıklamasına yer veriliyor: ''Kim kışladaki salonu Wehrmacht'a ait eşyalarla donatmışsa, kesin olarak buna inanmış olması gerekiyor.''

Bild gazetesi, 2012'de Illkirch'deki  kışlanın ortasına 4 metre büyüklüğünde gamalı haçın çizildiğini, bunu da Avrupa Şampiyonlar Ligi'nden dolayı yapıldığını bildirdi.

DER SPİEGEL'İN KAPAĞI: 'LEYEN'İN OYUNU'

Der Spiegel bugün yayına giren yeni sayısında sözü geçen olayı kapağına taşıyarak, ''Leyen'in Oyunu'' başlığını kullandı. Altbaşlık olarak da: ''Skandal dolu kendi taburuna karşı Savunma Bakanı'nın kuruntulu mücadelesi'' ifadesine yer verdi.

Der Spiegel, sözü geçen kapak haberinde Federal Ordu'nun Savunma Bakanı Ursula von der Leyen'e karşı ''düşünülenden daha mesafeli olduğu''u da kaydedildi.

KIZIL ORDU'YA YENİLDİKTEN SONRA 'WEHRMACHT' ADI 'BUNDESWEHR' OLARAK DEĞİŞTİRİLDİ

1933'de iktidarı alan Naziler, imparatorluk ordusunun adını 1935'de ''Wehrmacht'' (Savunma Gücü) olarak değiştirmişlerdi. Wehrmacht 8 Mayıs 1945 Kızıl Ordu'ya yenilince ordunun adı ve o güne kadar olan tüm sembollleri ''Entnazifikation'' (Nazilerden arındırma) programı çerçevesinde yasaklanmıştı. 

1950'den sonra Konrad Adenauer başbakanlığındaki Amerikancı hükümet, eski Nazi subaylarını büyük oranda yeniden orduya almış olmasına karşın, Wehrmacht'a ait sembol ve eşyalar yasak kapsamında kalmayı sürdürmüştü. Ordunun adı da bir kez daha değiştirilerek, ''Bundeswehr'' (Federal Ordu) olmuştu.