AB'den Atina ve Üsküp'e: Eşsiz fırsatı kaçırmayın

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Mogherini, Yunanistan ve Eski Yugoslav Cumhuriyeti Makedonya arasındaki isim anlaşmasını 'barış için eşsiz fırsat' olarak değerlendirdi, 'Böyle bir fırsat yakın zamanda bir kez daha çıkmayabilir' uyarısında bulundu.

Haber Merkezi

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Yunanistan ve Eski Yugoslav Cumhuriyeti Makedonya (FYROM) arasındaki isim anlaşmasını "barış için eşsiz fırsat" olarak değerlendirdi, "Böyle bir fırsat yakın zamanda bir kez daha çıkmayabilir" uyarısında bulundu.

Mogherini, Yunan devlet haber ajansı ANA-MPA'ya verdiği mülakatta, Yunanistan ve FYROM arasında imzalanan ve 20 yıldan uzun süren isim krizini çözmeye dönük anlaşma hakkında konuştu.

ÇİPRAS'A ve ZAEV'E ÖVGÜ

"Bizim pozisyonumuz açık: Avrupa Birliği varılan anlaşmaya tam destek veriyor" diyen Mogherini, "Bu Güney Doğu Avrupa'da barışma için, Yunanistan'ın da çıkarına olan, eşsiz bir fırsat ve böyle bir fırsat yakın zamanda bir kez daha çıkmayabilir" ifadelerini kullandı.

Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras'ı ve FYROM Başbakanı Zoran Zaev'i, 27 yıllık krizi çözmek doğrultusunda "siyasi cesaret, liderlik ve sorumluluk" gösterdikleri için tebrik eden AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Mogherini, anlaşmanın, Balkanların tamamına etkide bulunabileceğini belirterek, "İyi komşuluk ilişkilerinin gelişmesini desteklemek, pek çok fırsata ve sınamaya -güvenlik ve göç gibi- yanıt verebilmek için birlikte çalışmamıza yardımcı oluyor" dedi.

'İSİM ANLAŞMASI' NEDİR?

Yugoslavya'nın 90'ların başında NATO müdahalesiyle parçalanmasının ardından ortaya çıkan FYROM ve tarihsel Makedonya'nın bir kısmını içeren Yunanistan arasındaki isim krizi, FYROM'un Avrupa Birliği'ne ve NATO'ya girmesine engel olmuş, bu ülkeyi Rusya ile ittifaka itmişti.

NATO, ABD ve AB yetkililerinin girişimleriyle iki ülke arasındaki "Makedonya" isminin kullanımına ilişkin sorunun çözülmesi için son yıllarda siyasi süreç başlatılmıştı.

Bu yıl 17 Haziran'da, Çipras ve Zaev, Yunanistan ile FYROM arasındaki sınırında yer alan Prespa Gölü'nde bir anlaşma imzalayarak "isim krizinin", AB ve NATO'nun istekleri doğrultusunda çözülmesi için önemli bir adım atmıştı. Öte yandan bu anlaşmanın kabulü için, Yunanistan parlamentosunda yapılacak oylamalara ilişkin belirsizlik sürüyor.

1 Ekim'de FYROM'da gerçekleşen referandumda ise, "isim anlaşması" uyarınca FYROM'un adını Kuzey Makedonya olarak değiştirmek için yapılan referanduma katılım yüzde 36 düzeyinde kalmış, muhalefetin boykot çağrılarının büyük bir etkiye sahip olduğu görülmüştü. Oylamaya katılanların yüzde 91’inin "evet" oyu verdiği referandumda iki taraf da zafer ilan ederken bu sonuçlarla isim değişikliğinin parlamentodan geçmesinin zora girdiği yorumları yapılmıştı.