ODTÜ'lü öğrencileri suçlayan Mimar Sinan Rektörü'ne imza metni hazır gelmiş!

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğrencileri, üniversite rektörü Yalçın Karayağız'ın ODTÜ'yü kınayan açıklamasını protesto etti.

Beyazıt Meydanı'ndaki eyleme katılan üniversite öğrencileri eylemin ardından Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fındıklı Kampusu'na geldi. Öğrenciler güvenlikçilerin engellemelerine rağmen okula girdi. Derste olan öğrenciler de dersleri bırakıp okulun bahçesinde toplandı.

Sendika.org’un haberine gore, rektörün ODTÜ'deki olaylardan sonra ODTÜ öğrencilerini kınayan bir açıklama yaparak Başbakan Erdoğan'ın yanında yer almasını protesto eden 450 öğrenci Rektörlük binasına yürüdü. Öğrencilere akademisyenler de destek verdi.

Rektörlerin utanç verici metnine yanıt akademisyenlerden geldi: ODTÜ'nün yanındayız!

Rektörlük önünde güvenlikçiler barikat kurdu. Rektörün gelmesini bekleyen öğrenciler, rektörün ODTÜ'yü kınayan metinden imzasını geri çekmesini istiyor. Öğrenciler sık sık "Rektör kaç kaç kaç öğrenciler geliyor", "Rektör, elma dersem çık, armut dersem çıkma" diye slogan attı.

"Metin hazır geldi ben de imzaladım"
Öğrencilerin bekleyişinin ardından Rektör Yalçın Karayağız üniversiteye geldi. Karayağız "Öğrencileri rencide edecek bir açıklama yaptıysam özür dilerim" diyerek başladığı konuşmasında ODTÜ'deki öğrencileri kınayan açıklamasına benzer bir açıklama yaptı.

"Öğrencilerin molotof ve taş atmasının kabul edilemez olduğunu" söyleyen Karayağız, öğrencilerin soruları üzerine görüntüleri izlemediğini, metnin kendisine hazır bir şekilde geldiğini ve kendisinin de metni imzaladığını belirtti. Karayağız, öğrencilerin "Bir bilim insanı görüntüleri izlemeden nasıl öğrencileri kınayabiliyor?" sorularına ise yanıt vermedi.

Öğrenciler tepkilerini rektöre kağıttan toplar atarak gösterdi. Rektörün açıklamasının ardından öğrenciler rektörü görüntüleri birlikte izlemeye davet etti. Rektör Karayağız "İzlemeyeceğim" dedi. Öğrenciler de rektörün açıklamalarına karşı kendi açıklamalarını yaparak rektörün açıklamalarını tanımadıklarını belirtti. Öğretim elemanları da rektörün açıklaması tanımadıklarını dile getirdi. Açıklamaları dinleyen rektör üniversiteden ayrıldı.

Üniversiteliler, Yeni YÖK Yasa Tasarısı'na karşı mücadeleye devam edeceklerini belirterek eylemlerini sonlandırdı.

Rektörlere ait olduğu söylenen ve en azından Karayağız gibi bir kısmının içeriğinin doğru mu yanlış mı olduğunu bilmeden imzaladığı metnin Tayyip Erdoğan’ın ODTÜ’ye çıkıştığı konuşmasındaki vurgularla paralelliği dikkat çekici.

Bu durumda yanıt bekleyen bazı sorular açığa çıkıyor:

SORU 1: Akademisyenlerin reddettiği rektörlerin imzaladığı metni kim yazdı? MSGSÜ rektörü “bana hazır geldi” diyor. Diğerlerine de hazır mı geldi?

SORU 2: ODTÜ'ye saldıran metne senato kararları olmadan nasıl üniversitelerin imzası atıldı?

SORU 3: “Orijinal metni ben yazdım ve diğerlerine gönderdim” diyecek bir rektör çıkacak mı?

SORU 4: Yoksa ODTÜ'yü hedef alan metin yukarıdan hazır mı geldi, örneğin Başbakanlıktan?