Odatv duruşmasından dakika dakika

Odatv davasının ikinci duruşması Çağlayan Adliyesi'nde başladı. Duruşma salonunda ve adliye önünde yaşanan gelişmeler gün boyu soL'da olacak...

Güncelleme Saat: 18:11

Duruşmanın bugünkü bölümü iddianameden 60 sayfalık bölümün okunması ile sona erdi. Yarın saat 10:30'da duruşmaya devam edilecek.

Güncelleme Saat: 17:50

Duruşmanın bugünkü bölümünün saat 18:00'da sona ereceği ve yarın duruşmaya devam edileceği belirtiliyor. Yarın iddianame okunmaya devam edilecek.

Güncelleme Saat: 16:04

İddianamenin okunmasına devam ediliyor. Okuma işleminin yarın akşama kadar sürmesi bekleniyor.

TKP'nin Adliye önünde yaptığı eylemin haberini okumak için tıklayınız.

Güncelleme Saat: 15:34

Adliye önünde yapılan eylemde çok sayıda gazeteci ve milletvekilli konuşma yaptı.

Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu üyesi Necati Abay, KCK operasyonlarında tutuklanan gazetecileri de hatırlatarak, "Gazetecilerin serbest bırakılmasını talep ediyoruz. AKP'nin dört elle sarıldığı TMK kaldırılmalıdır. Tutuklu gazetecilerle dayanışacağız" dedi.

Yargı-Sen Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, "Yargı bağımsızlığı kaldırıldı, basın özgürlüğü de! Burada sadece gazeteci arkadaşlarımız değil basın yargılanıyor! Yargının bağımsızlığı sağlanmazsa çağdaş bir ülkeye kavuşamayacağız. Basın özgürlüğü için de yargı için de üstümüze düşeni yapalım. Mücadele edip kazananlar biz olacağız" diye konuştu.

BDP milletvekili Ertuğrul Kürkçü, "Hopa davası nasıl çöktüyse bu dava da çökecek. AKP'ye ses çıkaranları tertiple susturma davasıdır. Özel yetkili hakim, savcılar itibarsızlaşıyor, gazeteciler değil. Arkadaşlarımızı kafeslerin ardından alıp çıkaracağız. Kürtler, sosyalistler, devrimciler, AKP muhalifleri bu duvarları aşıp çıkacaklar. O duvar duvarınız, vız gelir bize vız. Ahmet, Nedim'i Kürt gazetecilerden ayrı tutmuyoruz. Arkadaşlarımızı bu akşam alıp gideceğiz" şeklinde konuştu.

CHP milletvekili Oktay Ekşi, "Böyle utanç görmedik. Davada dinlediğim iddianame beni utandırdı. Aslında kendileri değil, düşünceleri tutuklandı. Tarihten ders almalarını ve hiçbir zaman başarıya ulaşamayacaklarını öğrensinler. Bu ne kadar faşizan, ne kadar utanç verici bir yönetimdir. Bir tek karanlık onların geleceğidir" dedi.

CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu, "Ülke AKP baskılarıyla inim inim inletiliyor. Yargı faaliyetleri değil, AKP'nin yargı operasyonu yaşanıyor. Ahmet, Nedim üzerinden bu hukuk dışı metinlerle yaşattıkları baskıları dünyaya gösterdikleri için hakim ve savcılara teşekkür ediyorum" dedi.

Hopa davasından tutuklandıktan sonra serbest bırakılan üniversite öğrencilerinden Can Kaya, "Gazeteciler hapiste, sıra arkadaşlarımız içeride, hocalarımız içeride onları almak için buraya geldik" diyerek eyleme destek verdiklerini açıkladı.

KCK operasyonunda gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan gazetecilerden Etha editörü Arzu Demir, aynı operasyonda tutuklanan gazeteci arkadaşı Diha muhabiri Çağdaş Kaplan'ın fotoğrafını göstererek, "Gazeteciyiz, mesleki faaliyetlerimiz karşımıza çıkarıldı. Benim serbest bırakılmam sadece rastlantıdır. Tutuklanan arkadaşlarım bizi unutmayın diyorlar" diye konuştu.

Güncelleme Saat: 13:53

Verilen aranın ardından duruşma tekrar başladı.


Güncelleme Saat: 13:32

Adliye önünde gazetecilerin, tutuklu gazetecilerin yakınlarının, hukukçuların, milletvekillerinin, siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin üyelerinin ve yurt dışından destek için gelen gazetecilerin katılımı ile kitlesel bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

Basın açıklamasında ilk konuşmayı Ahmet ve Nedim'in Gazeteci Arkadaşları adına Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şube Başkanı Emel Soy yaptı. Soy konuşmasında "İddianameyi okudular. Utanan bizler değil, onlar oldu. Tabii vicdanları varsa. KCK adı altında 36 gazeteci tutuklandı. Bu baskıların tek anlamı var, tüm muhalefete gözdağı vermek. İktidar dikensiz gül bahçesi, suskun toplum istiyor. Basın özgürlüğü ortadan kaldırılıyor. Adalet hukuk bir gün herkese lazım olacak" ifadelerine yer verdi.

İkinci konuşmayı Gazetecilere Özgürlük Platformu adına Turgay Olcayto yaptı. Olcayto "Adalet istiyoruz. Düşünce ve ifade özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılsın. Türkiye cezaevine dönüştürülüyor. Demokrasi bu utancı silsin" dedi.

Avrupa Gazeteciler Platformu adına ise Arne König bir konuşma yaptı. König "Bu manzara utançtır. Demokrasi manipüle ediliyor. Bu durum devam ederse Türkiye gazeteciler için cezaevine dönüşecek" dedi.


Duruşmaya ara verilmesi ile duruşma salonunda davayı takip eden gazeteciler, hukukçular ve milletvekilleri Adliye önünde toplanan kalabalığa dahil oldular. ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol ve TKP MK üyesi ve İstanbul İl Başkanı Mehmet Kuzulugil de Adliye önünde bulunuyor.

Az sonra Ahmet ve Nedim'in Gazeteci Arkadaşları (ANGA) imzasıyla basın açıklaması okunacak.

Eylemde "Faşizme geçit yok, tüm tutsaklara özgürlük", "Karanlığa faşizme AKP'ye geçit yok", "Adalet özgürlük sosyalizmde" sloganları atılıyor.


Güncelleme Saat: 12:44

Duruşmaya ara verildi.

Güncelleme Saat: 12:31

Adliye önünde çok sayıda gazeteci, aydın, hukukçu, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü üyeleri bulunuyor.

Adliye önünde TKP'nin kalabalık bir katılım gerçekleştirdiği gözleniyor. Alanda ÖDP ve Halkevleri üyeleri de bulunuyor.

Hopa davası kapsamında tutuklanan ve geçtiğimiz hafta serbest bırakılan öğrenciler de tutuklu gazetecilere destek amacıyla adliye önüne geldiler.


Güncelleme Saat:11:54

Duruşmada şu an iddianame okunuyor. 134 sayfalık iddianame TRT spikerleri tarafından okunuyor.

İddianamede Kaşif Kozinoğlu'nun tutuklu olduğunun belirtilmesi üzerine salondan tepkiler geldi. Mahkeme Başkanı Kozinoğlu'nun hayatını kaybettiğini şifaen söyledi.

Müyesser Yıldız, hakkında 2010 yılında dinleme kararı alınmasına rağmen, iddianamede 2007 yılında yapılan görüşmelerin yer aldığını ve özel hayatın gizliliği nedeniyle yayın yasağı getirilmesini talep etti. Diğer sanık avukatları davanın uzamaması için talebin geri alınmasını istedi ve talep geri alındı.

Kimlik tespiti sırasında söylenen sözler
Kimlik tespitleri sırasında Müyesser Yıldız "Son bir yıla kadar gazeteciydim, şimdi teröristim" dedi.

Doğan Yurdakul "Tutuklandığımda evliydim, şimdi dulum" dedi.

Yalçın Küçük "Sık sık hapishaneye girerim. her gelen yönetim askeri yönetim beni üniversiteden atar" dedi. Mesleğiniz nedir sorusuna ise Küçük, "dava mankeniyim. Önemli davalarda beni alırlar" dedi.

Ahmet Şık ise "Bir çocuğum var, büyüyünce eşkiya olacak."


Odatv davası başladı. Çağlayan Adliyesi'nde İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada tutuklu olarak yargılanan Yalçın Küçük, Soner Yalçın, Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan, Müyesser Yıldız, Doğan Yurdakul, Coşkun Musluk, Sait Çakır, Hanefi Avcı, Nedim Şener ve Ahmet Şık duruşma salonuna geldi. Tutuksuz sanıklardan İklim Bayraktar duruşmaya gelirken, sağlık sorunları nedeniyle Mümtaz İdil duruşmada yer almıyor.

Duruşmayı gazeteciler, aydınlar, milletvekilleri takip ediyor. CHP milletvekillleri İlhan Cihaner, Binnaz Toprak, Sezgin Tanrıkulu, Umut Oran, Melda Onur, Oktay Ekşi, BDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, Avukat Turgut Kazan, gazeteciler Ezgi Başaran, Ertuğrul Mavioğlu, İsmail Saymaz, Merdan Yanardağ da duruşma salonunda davayı takip ediyorlar.

Saat 12:30'da Adliye önünde Ahmet ve Nedim'in Gazeteci Arkadaşları'nın (ANGA) çağrıcılığını yaptığı büyük bir buluşma gerçekleşecek. TKP, ÖDP ve Halkevleri de saat 12:30'da Adliye önünde olacaklarını açıkladılar.