'Kayıtlarda ekleme yok'

Bir dönem Mesam başkanlığı da yapan müzisyen ve ses mühendisi Attila Özdemiroğlu, Başbakan Erdoğan ve Bilal Erdoğan arasında geçen telefon görüşmelerinin kayıtlarını analiz etti ve kayıtlara herhangi bir ekleme yapılmadığını belirtti.

Attila Özdemiroğlu'nun Twitter aracılığıyla yaptığı açıklama şu şekilde:

Farklı kaynaklardan montajlanmış konuşma sesi çok kolay anlaşılır. İçinde bulunulan ortam ve çevre sesi değişir. Kayıtları tekrar analiz ettim. Aramalar arasındaki montaj dışında hiçbir ek yok. Arka plan seslerden anlarsınız. İlk kayıtta telefon hatlarında sıkça olan diğer konuşmaların karışması bariz. 2.arama oldukça temiz bir hattan yapılmış.

Ses kayıtları ile ilgili bir açıklama da ses mühendisi Erdem Helvacıoğlu’ndan geldi. Helvacıoğlu, sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta yaptığı bir yorumda şu ifadeleri kullandı:

Tekrar dinledim dostlar, bu kayıt kesinlikle doğru gözüküyor. PHD’li bir ses mühendisi olarak bana güvenebilirsiniz. Paniğin sebebi şimdi ortaya çıktı. Yarın çok karışacak. Dolar ve Euro borcu olanlara iyi şanslar.

Heriot-Watt Üniversitesi’nde Akustik Mühendisliği Doktorası yapmış olan Kıvanç Kitapçı da ses kaydının analizini yaptığı bir yazı kaleme aldı. Recep Tayyip Erdoğan'ın kayıtlardaki sesini internette bulunan diğer konuşmalarıyla karşılaştıran Kitapçı, "Orjinal kayitta 205.3 Hz olan frekans youtube’dan alinan kontrol kaydinda 213 Hz. Birbirlerine fazlasiyla yakin. Peki bu bilgiler bize ne soyluyor. Bu bilgiler bize %5’lik bir hata payi birakarak bu iki kayittaki sesin ayni kisiye ait oldugunu söylüyor" dedi.